Тези истории са автентични, но досега не са публикувани. „Утро“ продължава серията материали за знакови престъпления в Русе и региона, разкрити от правозащитните служби в пълен синхрон, с денонощна работа и много усилия, но без много шум.

Уникално съчетание на море с планина, екологично чиста храна, чисто и топло море, плажове с копринен пясък, добронамерни хора и сензационно ниски цени превръща българските черноморски курорти в неустоимо притегателен център за хиляди чуждестранни туристи всяко лято от 60-те години насам. От сезон на сезон гостите се умножават, но с тях се умножават и апетитите на домакините за печалби.
Но не всички искат да печелят по честен начин.
В групата, за която
лятото е жътва, но не на полето, а по курортите
особено ярко се откроява русенска криминална бригада, която разработва уникална и безотказна тактика, благодарение на която е неуловима. Е, почти неуловима, както в крайна сметка се оказва.
През 70 години почиващите в „Албена“, „Златни пясъци“ и „Дружба“ чужденци стават мишена на всекидневни дръзки кражби.
Мнозина губят всичките си пари, документи и ценни вещи, но има и случаи, в които туристите остават само с банските си костюми, с които са отишли на плажа. Всичко друго е изнесено от стаите им.
Обирите се превръщат в неконтролируема лавина и най-лошото е, че в тях не може да се засече никакъв алгоритъм, за да се изясни някакъв определен почерк. Единственото общо нещо във всички удари е, че бравите не са разбивани, а са отключвани. 
Милицията във Варна и Толбухин /днес Добрич - б.р./ се видя в чудо и потърси помощ от различни окръжни управления на МВР в страната, включително и от нас, разказва опитен офицер от Русе, участвал в неутрализиране на криминалната епидемия.
В желанието си да осигури спокойствие на туристите и да запази реномето на България пред гостите на страната
МВР решава да проведе една скъпа, но логична операция
От всяко окръжно управление са изпратени по 2-3 милиционери във всеки голям курорт по Северното Черноморие, които работят по криминална линия и познават контингента в районите си. Идеята е, че ако се видят съмнителни летовници, може да се поставят под наблюдение и да стане ясно кой и как извършва дръзките кражби.
Милиционерите пристигат на морето като обикновени туристи, настаняват се в хотели и започват необичайните си дежурства по бански на плажа.
Почти веднага се сблъскахме с изкусни русенски джебчийки, разказва участникът в операцията.
В началото крадлите не разбират, че са под контрол и това дава възможност да се изучи схемата им. Тя никак не е сложна, но работи без засечки и оставя след себе си десетки ужилени.
Русенските мургави кланове подбират за морето  джебчийки с по-светла кожа
купуват им скъпи дрехи, елегантни бански, модерни слънчеви очила и шармантни шапки. Така обиграните циганки лесно се смесват с летовниците. На място момичетата с хищни очи и ловки ръце избират компании с по-скъпи вещи и лягат да се пекат около тях, а когато набелязаните влязат в морето да се разхладят, се надигат, бързо пребъркват оставените чанти за портфейли, бижута и други ценности, които предават на помагачи и отиват „да работят“ в друг район на плажа.
Когато крадлите разбират, че са разкрити, бързо си събират багажа и се връщат в Русе. Но ударите в хотелските стаи не спират - напротив - продължават методично. Единствената разлика е, че вече се очертава една закономерност - обират се почти едни и същи стаи. За съжаление това по никакъв начин не помага на разследващите.
Пробивът идва точно от посоката, от която е очакван. Милицията
активизира всички свои агенти и информатори в ъндърграунда
и скоро се получава интересно сведение. Известен със склонността си да се хвали крадец започва да се прави на много важен в една компания и разказва точно кой апартамент на чужденци ще бъде атакуван в „Златни пясъци“.
Служителите на реда веднага се организират, правят невидима за престъпниците засада и скоро в ареста са вкарани няколко крадци. Варненската милиция е повече от изненадана. Заради тънкото познаване на хотелите всички са убедени, че върлуващите в тях престъпници са морски чеда, но всъщност се оказват русенски гастрольори.
Всички са убедени, че това са неуловимите крадци, но при започналите интензивни разпити няма никакъв напредък. Макар и разпитвани поотделно, задържаните като един повтарят една и съща версия и няма как да бъдат уличени за друго, освен за обира на апартамента, в който са заловени и арестуваните аха да се измъкнат. Криминалистите са поставени пред сериозно изпитание, но излизат от него с чест, макар и след дълго лутане.
Разследващи научават, че
след прибирането от разпит всеки почуква дълго на стената на килията
Започва изучаване на това странно поведение и след известно време то е разгадано. Оказва се, че почукването е собствен код на бандата - нещо като морзова азбука, с която всеки казва на останалите какво са го питали, какво е отговарял и всички могат да уеднаквят версиите си.
След разгадаването и на тази хитрина крадците се разколебават и един по един започват да говорят.
Оказва се, че русенските тарикати са разработили елементарна, но невероятно коварна тактика, за която никой дори не се е сетил.
В края на април и началото на май, в седмиците преди откриването на сезона,
група от 11-12 крадци прави един бърз тур из курортите
и наема за по 1-2 дни стаи в скъпи хотели, като неизменно се представят като група приятели с възможности, решили да поразпуснат малко. Веднага щом вземат ключовете, „туристите“ отиват във Варна, обикалят някалко ключарски ателиета и си правят копия от ключовете. После описват съвестно кой ключ от кой хотел и коя стая е и си вземат довиждане с красивите момичета на рецепциите, които дори не предполагат, че галантните и усмихнати младежи наистина много скоро ще се върнат, но вече не като клиенти.
След старта на сезона крадците поставят под наблюдение десетките стаи, от които имат ключове. Когато открият, че в някоя от тях са настанени по-богати туристи, засилват контрола над нея и в първия удобен момент, в който летовниците отиват на плажа, атакуват бързо и прибират всичко. После прилежно заключват и се измъкват незабелязано от хотела.
Това бяха невероятно хитри момчета, но
целият криминален контингент в Русе се отличаваше с ненадминато коварство и голяма комбинативност
След случая с хотелските крадци варненските колеги ги оприличават на SS войски, които идват на Черноморието да опустошават реномирани хотели. Затова дълго време имаше практика да следят дискретно коли с русенски номера в „Златни пясъци“ и „Дружба“, за да могат да реагират при кражби и други проблеми, разказва днес пенсионираният полковник, работил по разбиването на бандата, подлудила морските курорти.
Това не е за хвалба, но нашите крадци наистина бяха изключително хитри и то от векове, продължава екскриминалистът. И цитира известния унгарски учен и пътешественик Феликс Каниц, който пише в мемоарите си: „Като наближиш град Русчук, ще бъдеш нападнат от обирници, които ще те съблекат гол, ще те ограбят, ще ти вземат коня и ще те оставят на пътя“.