Много песни са написани за паяците и техните мрежи. Сега учените откриха, че тези насекоми създават своя собствена музика.

С помощта на лазер учените открили, че паяците подръпват нишките на паяжината си, за да събират информация за заобикалящата ги среда. Коприната на тези насекоми предава вибрации в широк диапазон от честоти. Когато една нишка е опъната, създаденият звук пренася информация за плячка, приятели и за цялостната структура на паяжината.

Откритието е дело на изследователите от университетите в Оксфорд, Шефилд и Стратклайд. Те открили, че паяжината може да бъде настроена за широк спектър от тонове.

"Повечето паяци имат лошо зрение и разчитат главно на вибрациите на копринената им паяжина. Звукът на коприната може да им каже, че храната им се е хванала в мрежата. Може да даде информация също за намеренията на даден потенциален партньор. Чрез дърпане на копринените нишки като струните на китара, тези насекоми слушат "ехото" и могат да разберат състоянието на своята мрежа", казва Бет Мортимър от Университета Оксфорд. "По този начин паяците "настройват" копринените нишки, контролират и коригират както вътрешните свойства на коприната, така и връзките между различните нишки, които образуват паяжината", добавя Мортимър.