Инж.Валери Костов е един от дългогодишните ръководители с опит в автомобилния бизнес в Русе. Управител е на представителството на фирма „Мото-Пфое“ в града от създаването му през 1994 година.

- Г-н Костов, как гледате на законодателната идея за отпадане 50-процентовото облекчение на данъка върху автомобилите с катализатор с мощност под 100 конски сили? Може ли това да се превърне в стимул за продажби на нови коли?
- Преди време излезе следната статистика: регистрираните МПС са над 3 000 000, от тях 35% са на възраст над 20 години, 35 са между 10 и 20 години. Остават 30% на възраст до 10 години. Сметката показва, че над 2 000 000 единици са над средната възраст от 15 години. Ако пренебрегнем факта, че към тази мярка е подходено само и единствено за да се напълни хазната за следващата година, а този факт по многобройни причини е точно такъв, то това си е държавен рекет към милиони ползватели на автомобили в страната. Явно е, че тази законодателна инициатива ще е много болезнена за изтънелите портфейли на масовите собственици на автомобили в следващите години.
От друга страна, ако отпадането на 50-процентовата отстъпка от данъка за този застаряващ автопарк е част от някаква програма в следващите 5-10  години да се случи обновяването на автопарка в страната, добре. Крайно време е да се започне с мерки по обновяването на автомобилния парк в България.
- Това едва ли ще стимулира хората да купуват нови коли, това не е въпрос на желание, а на възможности.
- Така е, тази законодателна промяна е само частичка от многото мерки, необходими за целта. И за да не се стоварва промяната така драстично върху хората, може би трябва да се помисли за стъпаловидно намаляване на ползваната досега 50-процентна отстъпка в рамките на 2-3 години. Успоредно с тази мярка трябва да влязат други мерки с обратен положителен знак. Например: облекчения за бизнеса при покупка на нов автомобил като ползване на ДДС кредит за всяка единица. Възможно е да има ограничения в броя единици за годината според показателите на фирмите. Нека се помисли върху това как държавата би могла да гарантира част от кредит за лизингов автомобил в определени ситуации така, както банките гарантират вложения до определени суми. В Русия например държавата е гарант по изплащане на автомобил при невъзможност от изплащане на ползвателя към финансовата институция, и то с държавен печат.Държавата си пази бизнеса,нали.
- Вече бе направена една промяна в облагането с ДДС на някои продажби на автомобили, даде ли ефект тази мярка и какво още трябва да се направи?
- Имате предвид промяната в Закона за ДДС от 30 ноември 2012 г. Да, това е една лястовичка в сивата икономика. Наистина тази промяна за ползване на данъчен кредит при оперативен лизинг на автомобили (разбирайте наем) е стара европейска практика. За съжаление нашият бранш като че ли не съумява все още да използва достатъчно ефективно този уникален жокер, който му бе подарен в края на миналата година от предходното правителство. Липсата на желание като че ли у много от вносителите да предлагат масово тази закoнодaтелна промяна, както и да поднасят постоянно тази информация на своите клиенти, все още не е довела до желания резултат. Но времената се менят. Опцията автомобилът да притежава сертификат N1 за ползване на данъчен кредит няма да е вечна, докато оперативният лизинг игнорира наобходимоста от такава непонятна за Европа възможност. Освен това оперативният лизинг има десетки предимства за бизнеса пред финансовия лизинг, но това е тема на друг разговор. И въпреки всичко държавата е голям длъжник на нашия бранш. Винаги ще го повтарям, стига да има кой да чуе - бизнесът има нужда от признаване на данъчен кредит за всеки автомобил за фирмени нужди. Това е мярка за отпушване на бизнеса, мярка за подновяване на автопарка в държавата,мярка за излизане от сивата икономика, мярка за европейски граждански статус на българина.
- Посочете все пак най-важните предимства на опeративния лизинг.
Най-важното предимство за бизнеса при оперативния лизинг е, че се намалява облагаемата печалба. Оттук намалява и корпоративният данък; не се формира материален актив в дружеството, т.е. не влиза в баланса на фирмата; нямате грижа за вторична реализация на автомобилите; незначителни начални разходи и 20% по-малко разходи за сервиз, горива, резервни части и от стойността на автомобила. Нали не ме карате да правя обучение на счетоводителите на фирмите. Който иска, знае как да използва правата си по закона за ДДС.
- Има ли статистика каква е средната възраст на автопарка в Русе и областта?
- Аз лично нямам такива данни, но вероятно от КАТ биха могли да ги предоставят, ако ги поискате. Едва ли обаче картината ще е по-различна от националната. Дали не е и още по-страшна...
- Според управителя на „Мото Пфое“ Филип Майкъл Пфое до 5 години пазарът на нови автомобили в България ще се възстанови до предкризисните нива - около 50 000 сделки годишно. Виждате ли в Русе признаци за такъв оптимизъм?
- Успехът на всеки качествен бизнес се гради върху оптимизма на неговите мениджъри да следват, така да се каже мечтите си.
Опитът на г-н Пфое, погледът му върху световните, европейски процеси, неговата висока позиция като президент на Европейската асоциация на дилърите на „Форд“ му дават явното основание за оптимизъм в кратки срокове от 4-5 години. Аз лично споделям такова виждане за пазар отново около 40-50 000 до 4-5 години. Но трябват много усилия за качествени законодателни промени за бранша. Без такива няма ход напред.
Колкото до сигналите от Русе - силно се съмнявам, че те са най-добрата база. Ще се обоснова защо. В Русе се предлагат 24 марки, но това е единственият град в България, който от 18 месеца (считано от април 2012 година), бележи траен отрицателен ръст в продажбите на нови автомобили.  Русе завърши 2012 година с отрицателен ръст от 18,3% спрямо 2011-а. От началото на 2013-а този ръст продължава да расте с отрицателен знак прогресивно всеки месец, отнесен към съответния месец на 2012-а. Само за август 2013 спадът е 26% спрямо юли 2013. На какво ни навежда тази статистика от ААП(СВАБ): недостатъчен бизнес климат, недостатъчни производства, недостатъчни работни места и т.н. Или пък просто нашите съграждани не искат да ползват и да работят с нови автомoбили? Но това е малко вероятно – всеки знае предимствата на новото.
Въпреки това съм оптимист. Много се говори, дано и нещо се понаправи за допълнителни инвестиции  в скоро бъдеще, които да повдигнат благосъстоянието на русенци и да укрепят бизнеса им. Само със зеленчукопроизводство, шиене на ишлеме и кръчми бизнесклимат не се формира. 70% от икономиката винаги и навсякъде се формира от транспорт.
- Кой може да си позволи покупката на нова кола, какви доходи трябва да има човек, за да седне в нов автомобил?
- Позволете ми малка шега: всеки може да си позволи покупка на нова кола стига да живее в нормална правова държава, която да гарантира правото на постоянна работа на своите граждани, правото на нормални доходи на своите граждани, правото на защита и сигурност на живота на своите граждани, правото на условия за правене на светъл бизнес в страната. А вие виждате, че отпреди 2-3 години, когато сивата икономика по статистика на корифеите беше паднала до 40-50%, сега вече е стигнала таван от 80%. Е, ето ви отговорът на въпроса. Тълкувайте го както искате.
Сега сериозно: Семейства с месечен доход от 1500 лева и нагоре спокойно могат да си позволят изплащането на нов автомобил с вноска от порядъка на 150-250 лева и начална вноска за получаване от 1200-1300 лева. Не бива да се забравя, че новата кола спестява от семейния или фирмения бюджет. Стига това да се разбира правилно. Но все пак трябват сигурност и гаранции, както казах преди малко.
- Кои са най-продаваните модели на „Форд“ тук?
- Най-продавани са малките автомобили, така наречените нискобюджетни - „Фиеста“, „Фокус“, „В-Макс“, оборудвани с най-добрия бензинов двигател  - 1.0-литровия Екобуст, който вече две поредни години (2012 и 2013) е избиран за Световен двигател на годината. Много добро е търсенето и на лекотоварната ни гама: „Форд Транзит“ и „Форд Рейнджър“. И двата модела са се доказали през годините и са с престижни награди за товарни автомобили. А бизнесът иска да работи без загуби на време и ресурси, нали така?
- Предвиждат ли се нови инвестиции на „Мото-Пфое“ в Русе?
- Това зависи от икономическите фактори за развитието на нашия град. В годините на просперитет закупихме голям терен от близо 20 дка. Кризата изпревари намерението ни, но фирма „Мото-Пфое“ не се е отказала от инвестиране в нови предприятия. Както се вижда на дневен ред е нов автокомплекс Бургас, а може би следващите сме ние.Все пак фирмата е стъпила в 16 града.
- Вие сте част от сдружението „Сервизи за качество в автомобилния ремонт“, постига ли организацията целите си?
- Деликатен въпрос . И аз ще се опитам да бъда също деликатен .
През 2012 година сдружението направи  много за времето от регистрацията си. Тогава инициирахме много предложения към местната управа. Откликнаха единствено от областна администрация, като проведохме няколко срещи под ръководството на тогавашния областен управител Стефко Бурджиев и подоопечните му държавни институции. Предоставихме им голяма база данни за работа. Процесът от страна на заинтересованите държавни институции (без общински такива) обаче стартира основно с проверка на членовете на сдружението и спря дотук.
През септември 2012 година дадохме тласък в една национална среща на сдружения и асоциации от бранша. Изпратихме предложения за поправки в закони и наредби. Получихме и принципно съгласие от министерствата. Това ни даде повод да започнем 2013 година като оптимисти.
Една скоба: нашата основна цел е намаляване дела на сивата икономика в нашия бранш - автосервизната дейност, чрез режим на регистрация на всички работещи автосервизи. Нищо толкова опасно за никого. От регистрационния режим произлизат всичките положителни нагласи за държавата, бизнеса и клиентите: качество на извършената услуга, гаранция за извършения авторемонт, доказаност на процеса, документи за процеса, плащането на данъци и осигуровки към държавата, не на последно място незамърсяване на околната среда като се изливат отработени масла в канализацията и т.н., и т.н.
През пролетта използвахме посещението на президента  Плевнелиев в Русе, връчихме му нов пакет предложения по темата. Получихме отговор за съдействие пред служебния кабинет в частност министерствата на транспорта и образованието. Наложи се този пакет да бъде изпратен впоследствие и до настоящия кабинет. И толкова с чуваемостта в тази държава и в частност нашия град.
Но трябва да сте наясно със следното. В това сдружение всички членове са доказани ръководители, експерти, бизнесмени с дългогодишен опит в управление на хора и процеси. Това са сериозни хора, които дават хляб на близо 400 семейства в този град. И няма как всички тези колеги да се откажат да защитават бизнеса си. Въпреки спада в продажбите на нови единици ППС в Русе няма нито един фалирал дилър в нашия град, както имаше и има и сега в други градове, а напротив  -виждате, че браншът ни подкрепя различни инициативи, мероприятия от градски мащаб.
През 2012 година член на сдружението беше основният организатор на Писта Русе. Тази година друг наш член се представи достойно също, като организира състезанието Писта Русе 2013, завършило преди няколко дни. През април т.г. друг наш член даде идеята и с цялостната подкрепа на всички членове на сдружението се организира работническа спартакиада за фирми от нашия бранш. Събития, които иначе нямаше да могат да се случат. Хората са доволни, нали?
Помните мащабното автомобилно изложение в началото на месец юни 2013 г. Участваха всичките 14 члена на сдружението. Привлякохме още толкова други фирми ,имащи отношение към сектора. От русенската общественост това събитие бе посрещнато с голям ентусиазъм и благодарност.
Така че отново ще кажа - ние сме сериозни хора и ще продължаваме да вършим сериозни неща.