11-годишната Пелла е най-малката участничка в акцията „Приятели на бежанците-Русе“, подета във Фейсбук. Петокласничката от СОУ „Васил Левски“, като всяко малко дете, не знаела какво всъщност е бежанец. Майка й Даниела Тончева обаче решила да помогне на избягалите сирийци и помолила дъщеря си да задели свои стари дрешки. Така се наложило Даниела да покаже на малката Пелла къде ще отидат ненужните вече вещи и след като момичето видяло на снимки босите сирийчета в бежански лагер решило, че събраните стари дрешки не са достатъчна помощ. И така вместо да си купи лакомства, Пелла дала шестте лева, които спестявала в продължение на 2 седмици в помощ на сирийците у нас.
Заради благородната си постъпка детето е поставено на чело в списъка с дарители от Русе. 165 лева са паричните дарения, събрани в акцията във Фейсбук. Сумата е изразходвана основно за гориво и винетка на пълната с дарения кола, която е посетила настанените в село Баня сирийци.
Предоставихме им топли дрехи, посуда, обувки, раници, прах за пране, памперси, одеяла, чаршафи и дори детска количка, обясни за „Утро“ един от организаторите на инициативата Десислава Радева. Тя отчита акцията за изключително успешна, тъй като много хора са прегърнали идеята да помогнат на изпадналите в нужда бежанци. Заедно с другия русенски организатор Ицхак Джонев Радева чака информация от софийската организация за нова кампания по събиране на дарения.