Полицейски автопатрул е предотвратил голям пожар в жилищна кооперация на ул. „Панайот Хитов“ 48. Пламъците лумнали в 23.45 часа във вторник и били забелязани от униформени в патрулка, който случайно минавала по улицата. Полицаите подали сигнал в пожарната и отцепили района. Дошлите два екипа огнеборци установили, че горят два стари килима пред таванското помещение, дървената врата и непотребен телевизор. Пожарът е ликвидиран до 1.45 часа.
Предполага се, че пламъците са предизвикани от самонастанили се на тавана във входа бездомници. При огледа се разбрало, че входната врата е повредена, не се заключва и клошарите най-спокойно са се качвали на тавана без знанието на живеещите в блока. По всяка вероятност пожарът е тръгнал от кофа, в която несретниците са си палили огън. На домоуправителя на входа е направено писмено предупреждение да ограничи достъпа на непознати хора във входа.
Застудяването ще ни създаде много проблеми с бездомници, които влизат във входове и необитавани къщи и палят огньове на поразия, коментира вчера началникът на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Димитър Павлов. Той отправи апел към русенци да следят кой влиза в съседни изоставени сгради или във входовете на блоковете им и при нужда да съобщават в полицията, за да се вземат мерки.