Лекари и фелдшери от Центъра за спешна медицинска помощ са направили подписка срещу въвеждането на есемеси за подаване на сигнали до тел. 112, съобщи  членът на УС на Асоциацията на работещите в Спешната медицинска помощ д-р Недка Дикова. От петте поделения на центъра в региона са се подписали около 110 работещи. Те са срещу предвидените промени в Закона за националната система за спешни повиквания, защото според тях това само ще затрудни работата им и обслужването на пациентите. Подписката е изпратена в Спешна помощ в София, където вече има събрани над 3120 подписа.
Според д-р Дикова, която работи на пулта в ЦСМП в Русе, викането на линейка с текстово съобщение ще обърква екипите и те ще ходят на адреси, където повикването не е спешно. В същото време е възможно при подаден сигнал за пациент в тежко положение да няма екип, който да го обслужи.
Ще ви дам един пример - на тел.112 се получава есемес „умирам“ с адрес и телефон. Екипът тръгва към мястото с надути сирени, но се оказва, че този който го е написал, си е направил майтап, искал е да засече времето, за което линейката ще дойде на място, или пък е получил невроза и ни вика по спешност, което обаче не е спешен случай, обясни д-р Дикова. И допълни, че при получаване на два или повече есемеса по едно и също време няма да има линейки на разположение за по-спешни случаи, защото екипите и бездруго не стигат. Освен това със 120 знака в есемеса дежурните на пулта не могат да получат точна информация за състоянието на пациента, местонахождението и други важни подробности.
На всичкото отгоре това се случва в момент, в който ние искаме въвеждане на категоризация на адресите поне на два вида - спешни и неотложни адреси, каза още д-р Дикова. Това ще помогне на екипите да разграничават повикванията и първо да посещават хората със сериозни заболявания, а после и тези с по-леки болежки. Вместо да се реши този въпрос, се очаква днес или утре промените в Закона за националната система за спешни повиквания да влязат в парламента на първо четене и ако депутатите не обърнат внимание на подписката, ще ги приемат и ще ни объркат още повече, подчерта д-р Дикова.