Вместо авансово да получат 200 млн. лв. директни плащания през декември тази година, фермерите ще разчитат на всичките 1,118 млрд. лв. още през януари 2014 г. За това са се договорили представителите на асоциацията на зърнопроизводителите на среща с премиера Пламен Орешарски, съобщи председателят на фермерския съюз „Дунавско зърно“ Иван Караиванов, който е в Управителния съвет на браншовия съюз.
Годината е трудна, затова настоявахме за по-ранно плащане още преди декември, но и този вариант ни удовлетворява. По-добре е когато с диалог се решават проблемите, каза Караиванов.
Превеждането на субсидиите още в началото на годината ще позволи на фермерите да се разплатят с банките. По закон субсидиите трябва да се преведат до средата на 2014 г. Те се заплащат от националния бюджет, след което Европейският съюз ги възстановява в срок от 45 дни. Постигната е и договорка да се инициират законови промени, с които да се регламентира ранното изплащане на субсидиите за декар обработваема площ.
Правителството е склонно да отпусне допълнително и 60 млн. лв. за национални доплащания, каквито липсваха в последните четири години. Това означава, че на декар обработваема площ ще се платят по още 2 лева. Увеличение ще има и за ресурса, предвиден за покриване на разходите за акциз за горива. Вместо предвидените 70 млн. финансовото министерство ще отпусне над 83 млн. лв. Ако разпределянето им стане по старата наредба, това означава още около 4,50 лева за декар, изчисли Караиванов.
Според председателя на „Дунавско зърно“, падналият в областта дъжд е от порядъка на 60-70 литра на квадратен метър, което ще подпомогне сериозно предстоящата дълбока оран и сеитбата.