Собствениците на къщи на две улички в ивановското село Табачка се чувстват дискриминирани заради липсата на нормални условия на живот. Става дума за ул.“Александър Стамболийски“ и „Филип Тотю“, по които кофи за смет няма, нито пък техника влиза да чисти снега през зимата. И логично в жалбата си, адресирана до областния управител Венцислав Калчев, кмета на Иваново Георги Миланов и русенски медии, 22-ма собственици на имоти питат защо тогава плащат такса смет.
„Прибирам се на вилата си в петък и като си тръгвам за Русе след почивните дни, пътувам заедно с боклука си“, разказа за „Утро“ един от недоволните от положението в Табачка Ангел Калчев. Най-близкият контейнер се намирал на 400 метра от къщата му и мъжът пресметнал, че му е по-изгодно да си хвърля отпадъците в Русе, където редовно сметта се извозва, а не торбичките със смет да престояват дни наред в селото, докато мине камион да ги събере.
Освен това Калчев и останалите собственици на къщи на двете улички се притесняват и от приближаващата зима. „Първата ми работа, като падне сняг, е да разчистя на ръка, а освен това винаги си нося чувалчета с пясък“, разказва мъжът. По същият начин действали и неговите съседи, които собственоръчно успявали да направят „Александър Стамболийски“ проходима. През лятото пък бригада от 3-4 души се хващала с орязване на избуелите храсти и растителност. Това е положението в Табачка, по думите на Калчев, поне от 2001 година, когато си купил вила там. За същият период обаче такса смет за неговия имот се е покачила от символичните 8 лева на около 60.
Хората неведнъж са се обръщали с молба към община Иваново да предприеме някакви мерки. Отговаряли им, че контейнери няма как да се поставят, тъй като имало незаконни стеснения по улиците и техниката не можела да влиза там. Последно групата недоволни жители решили сами да съберат пари, кой с колкото разполага, и заедно с общински средства да закърпят поне зеещите на места 15-20 сантиметрови дупки. Когато се обърнали към местната управа обаче, срещнали не само лошо отношение, но и чули, че сами са си виновни, че са си купили къщи там. Затова хората сега са категорични - или общината да си свърши работата и да им осигури задължителните условия на живот, или да ги освободи от такса смет.
Кметът на Иваново Георги Миланов се съгласи, че състоянието на ул.“Александър Стамболийски“ не е никак добро. „Няма как за една година или за един мандат да се решат всички проблеми“, категоричен бе той. И допълни, че се работи за асфалтирането на общинските улици поетапно в зависимост от бюджета. „Няма кмет, който да не иска улиците в общината му да не са асфалтирани, но това не зависи само от неговото желание, а от средствата, с които разполага“, заяви Миланов. Той обаче беше категоричен, че проблем със снегопочистването няма и всяка зима влизала техника и разчиствала натрупания сняг. А колкото до контейнерите, нямало как в двора на всяка къща да се постави кофа.