„Пресвета Богородице, помагай ни! Искаме и тук, в нашия русенски град, в нашата епархия и в нашата страна да чуем твоя блажен глас „Аз съм с вас през всички дни“. Амин!“. Тази молитва отправи вчера патриархът на Българската православна църква Неофит пред иконата „Достойно есть“ и поведе шествието за нейното изпращане от Русе към Велико Търново.
В словото си в храма Негово светейшество припомни историята за инока, който получил небесно благословение за текста „Достойно есть“. Патриархът подчерта, че във вчерашния светски Ден на музиката и на църковния празник Покров Богородичен е особено силна и символична връзката, че създаването на „Достойно есть“ се е случило именно в долината Пение.
„С песнопения посрещахме и изпращахме това свещено копие. С Божията майка българският народ е свързан изключително силно със светините си Бачковската чудотворна икона, Троянската троеручица и тази, подарена от Атон на българските християни. Тази икона символизира красотата на вярата и на духа, какъвто има българският народ“, каза още патриарх Неофит.