Двама млади режисьори кани русенският театър за постановки през новия сезон. Това съобщи вчера Орлин Дяков, който даде пресконференция в първия си ден като официално назначен титулярен директор на драматичен театър „Сава Огнянов“. През февруари-март Петър Денчев, когото русенската публика вече познава от иновативния спектакъл „Медея“, ще започне работа по „Мъртви души“ на Николай Гогол. Драматизацията на повестта е на самия Денчев, който ще внесе и елементи от драматургичния текст, направен по Гогол от Уилям Сароян. През април се очаква младата режисьорка Маргарита Мачева да пристъпи към спектакъла „Без зестра“ на друг руски класик - Александър Островски. Дяков очаква скоро в Русе да пристигне и Боян Иванов, завършил театрална режисура във Франкфурт на Майн и театрознание в НАТФИЗ. Той ще прави „Следобедни игри“ - спектакъл, в който публиката ще бъде на сцената. Очаква се това да бъдат знаковите постановки на русенския театър през сезона, с които колективът да се явява на фестивали и конкурси.
Продължаваме да работим с Христо Гърбов, на лято ще подготвим „Дъщеря ми работи в Париж“ на френския автор Барбие, чиято комедия „Помощ, жена ми е луда“ неизменно жъне успехи в Русе и в страната, каза Дяков. Театърът ще откупи за 3 години правата и върху тази пиеса, за да си гарантира уникалността. Друга бомба, която се очаква да произведе екипът, ще бъде копродукция с продуцентската къща „Вива Арт“, с която работи Асен Блатечки. По тяхно настояване пазим заглавието в тайна, чакаме Блатечки да приключи снимачните си ангажименти и започваме, обяви директорът. Той съобщи, че в момента води преговори и с актьора Христо Шопов да играе на русенска сцена.
В афиша ще останат харесваните от публиката спектакли „Милионерът“, „Службогонци“, „Вечеря за глупаци“ и „Помощ, жена ми е луда“, както и детските „Аладин“ и „Златното сърце“. Предстои активно да се реализира „Хлапачката от 13-ия етаж“ на Мирча Йонеску, която е насочена към 10-14-годишната публика. Пак към младите ще бъде адресирана и предстоящата премиера на авторския спектакъл на Дяков „Откога те чакам“, който третира проблема с наркозависимостите. Другото ново българско заглавие, което русенци ще видят, е „Послепис: Дъщеря ти Ана“ на Яна Добрева. С „Хлапачката“ русенските драматици ще участват във фестивала в Галац на 29 октомври, а преди това на 11-и ще покажат „Медея“ на международен фестивал в Гюргево.
Румънската тема за русенския театър ще има и друго, мащабно измерение, обяви Орлин Дяков. Театърът е основен организатор на Дни на румънската култура в България, домакин на които ще бъде Русе. От 27 до 29 ноември тук ще гостуват букурещкият театър „Одеон“, изложба на румънски художници и камерен оркестър от северната ни съседка.
Очакваме да ни изпратят новата методика, по която ще се финансират театрите от догодина, но се надяваме да се запази дотацията от държавата в сегашния й вид, каза Дяков. И уточни, че в момента тя е 512 хиляди лева, което дава възможност да се правят по-скъпи представления.