Трифон Николов е бил един от първите русенски импресионисти. Людмила Иринова е събрала уникални картини в първата работническа галерия. Никифор Цонев бил истински аристократ на духа, а Петър Попов-Попито учел Виолета Радкова да гледа картините наопаки - за да вижда дали някъде не натежава цветът.
Тези и други изключително интересни детайли за живота на живописци, скулптори и графици от едни не тъй отдавна отминали времена ще научат читателите на книгата „Истории, нарисувани с думи от русенските художници“. Сборникът е издание на Художествената галерия, с представянето на което вчера бе поставено началото на отбелязването на 80-годишния юбилей на РХГ. В изданието са публикувани спомени на Цанко Войнов, Людмила Иринова, Георги Радулов, Василка Монева, Виолета Радкова, Николай Караджов, Николай Русчуклиев и починалия през лятото на 2013-а Велимир Петров.
Вчера в Галерията се събраха част от авторите, които в споделянията си добавиха нови щрихи към биографията на общността на художниците. Предстои на 8 октомври да бъде представен и каталогът „Наследство в камък и щрих“ на скулптурните и графичните творби във фондовете на РХГ.
На 11-и е кулминацията на тържеството, когато ще бъде открита изложба графика и скулптура, ще бъдат подредени и непоказвани досега творби. В една от залите младият, но известен в Европа автор Камен Стоянов ще сътвори своя нов пърформанс специално за юбилея на Галерията в родния си град. Специален гост ще бъде тромпетистът Венцислав Благоев.