Рецепти на традиционни български, турски, ромски и арменски ястия ще влязат в първа по рода си книга. Това ще се случи по проект „Социализация чрез образователна интеграция“, съобщи неговият ръководител Ивайло Иванов. В проекта участват възпитаниците на две училища - русенското „Васил Левски“ и „П.Р.Славейков“ в Смирненски, както и русенските детски градини „Червената шапчица“ и „Ралица“.
Ястията вече са приготвяни от ученици по време на занятията в клуб „Бабините гозби“ под напътствия от страна на родители и баби на децата. Освен кулинарна книга, пред стои да бъде издаден и етнокултурен календар, който ще разказва за обичаите и честванията на празниците на всяка етническа група.
В проекта на стойност 352 428 лева, който се финансира от ОП „Развитие на човешките ресурси“ и Европейския социален фонд, участие досега са взели близо 1100 деца, 125 родители и 135 учители. Неговата цел е семействата на малчугани от малцинствата да получат подкрепа, за да продължат да изпращат децата си в градини и училища и те дане отпадат от образователната система. Специално за родителите се издава информационен гид, който наподобява вестник, в който на достъпен език се дават насоки за възпитание и обучението на децата.
Освен клубове по интереси, между които „Вълшебният свят на приказките“, „Непознатата природа“ и „Етноритъм“, са създадени и четири академии, които носят имената на детските заведения. Провеждат се и курсове за изучаване на български език. Част от децата за първи път са посетили музей, театър и кино и са имали възможност да опознаят нови места по време на организираните по проекта екскурзии. Неговата кулминация се планира за 15 ноември, когато през целия ден в Доходното здание ще тече фестивал на етническата толерантност.