Отсега може да се предвиди - на 19 октомври от 18 ч Голямата зала на Доходното здание ще бъде препълнена от публика. Тогава започва концертът с всички формации и състави на Общинския детски център за култура и изкуство, с който официално ще бъде поставено началото на новия творчески сезон 2013/2014.
Изложба с рисунки на деца от школата по изобразително изкуство ще посреща гостите на концерта още от фоайето на Доходното. През миналия творчески сезон талантливите млади художници, ръководени от Маргарита Хрисандова, спечелиха множество отличия от национални и международни конкурси, а за тази година имат много нови амбиции.
Концертът ще представлява колоритна панорама на дарбите и уменията на момичетата и момчетата, които се занимават в различните формации на ОбДЦКИ. На сцената ще се изявят танцьорите от фолклорните ансамбли „Русчуклийче“, „Здравец“ и „Зорница“, клубът по спортни танци „Фламинго“, формацията за модерен балет „Мираж“, малките народни певци и свирачи. Няма да пропуснат да се изявят също и талантливите деца от детска вокална група „Слънце“, тамбурашкия оркестър „Русе“, брейк танцьорите, както и даровитите деца от всички останали студии и школи.
За момичетата от детско-девическия хор „Дунавски вълни“ с диригент Весела Тодорова пък това ще бъде своеобразна „генерална репетиция“ за изява, която предстои съвсем скоро. Хорът печели тазгодишната награда на фондация „Петя Павлович“ за цялостната си работа и през декември предстои да изнесе концерт при официалното връчване на наградата в София.
Всички форми за работа при нас са абсолютно безплатни, а с децата работят висококвалифицирани професионалисти, припомни за малцината родители в Русе, които може да не знаят тази важна подробност, директорката на ОбДЦКИ Юлия Енчева. Към двадесет и едната школи и формации тази година се прибавят още, добави Енчева. Възстановяваме една наша отдавнашна традиция, която е емблематична за Русе - студията за спортни танци, като ръководител ще бъде едно също толкова емблематично име - Александър Смиковчук, обясни директорката. От тази есен ще започне работа и школа за духови инструменти с ръководител преподавателя в Националното училище по изкуствата Олег Филипов. Благодарение на това е на път да се сбъдне една мечта - центърът да има своя собствен духов оркестър, който ще прибави нов цвят в изявите на центъра.
Всъщност, за възможността русенски деца да усвояват изкуството да свирят на духови инструменти, както и за още една ценна придобивка на центъра Юлия Енчева и нейните колеги поднасят своите огромни благодарности на кмета на Русе Пламен Стоилов. Именно с негова помощ и съдействие стана възможно да получим инструментите, които са принадлежали на вече закритата гимназия по зърнопроизводство, обясни Енчева. Когато станало ясно, че гимназията ще бъде закрита, в Детския център се сетили, че преди много години там имаше добър духов ученически оркестър, а също и фолклорен танцов състав. Запознахме кмета Стоилов с нашите надежди да получим инструментите и носиите, той откликна и ни съдейства, обясняват в центъра. Благодарение на това прекрасните костюми вече са в гардеробите на ансамбъл „Здравец“, но при необходимост ще се ползват и от другите формации. Шопски, тракийски, северняшки ризи, елечета, колани, украшения - това е истинско богатство, вероятно струва хиляди левове, нещо, което не бихме могли да си позволим, казва Енчева.
В момента текат довършителни работи и почистване на помещенията в основната сграда на детския център на улица „Околчица“ в квартал „Здравец“. Благодарение на общинската дирекция „Социални дейности“ и на Пробационния център цяло лято тук са работили строители, които са освежили залите за репетиции и творчески занимания. Трудът беше от тях, ние само закупихме материалите, обяснява директорката и показва обновените зали. В залите за балет и танци са поставени нови огледала по стените, помещенията са боядисани в различни пастелни тонове, довършват се етажерките, където ще бъдат подредени духовите инструменти.
Готови сме за началото на творческата година, не крият удовлетворението си в ОбДЦКИ и издават, че сезон 2013/2014 ще мине под знака на две годишнини - 45 години от създаването на детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Зорница“ и 65-годишнината на организираната извънучилищна дейност в Русе.