„Свърши хубавото време и дъжда вали, вали“. С този рефрен, който от сутринта му се въртял в главата, областният управител Венцислав Калчев откри заседанието за зимната подготовка. От докладите на участниците в него стана ясно, че засега единствено общините Русе и Борово имат договори за снегопочистване, а Бяла, Ветово, Две могили, Ценово, Сливо поле и Иваново все още са в процедура за сключване. Но всички общини бяха единодушни, че парите, които се отпускат от държавата за зимното поддържане на пътищата, са недостатъчно.
Паркираните автомобили по русенските улици отново бяха посочени като най-голям проблем при справянето с камарите сняг, особено по ул.“Муткурова“, „Видин“ и „Неофит Рилски“. От общината заявиха, че всички коли, които пречат, ще бъдат репатрирани. Освен това съобщиха, че е осигурена малогабаритна техника, която ще чисти центъра, кварталите и тротоарите, и ще има видима разлика с почистването през изминалата зима.
В Ценово като най-голям проблем кметът Петър Петров посочи тапата, която се получава през зимата на пътя Ценово-Свищов. Там заради неправилно поставена гранична табела за край на Русенска област имало ничия отсечка от километър и половина, която не се почиствала. Общинската управа разчитала на земеделци да почистят участъка с , техниката си.
Тапата между ДЗС и Бъзън пък бе поставена като проблем от кмета на Иваново Георги Миланов. Там се образуват големи снегонавявания, затова според Миланов трябва да се помисли за обходен маршрут през Щръклево.
Като проблемен всяка зима зам.-кметът на Ветово Исмаил Селим посочи района край Смирненски до разклона за Тетово, където редовно закъсват автомобили и автобуси. Снегонавяванията в участъка Обретеник-Ценово пък притесняват кмета на Борово Георги Георгиев.
Най-съществен проблем е липсата на навременно почистване, коментира началникът на пожарната комисар Димитър Павлов. Трудностите при разбиването на лед на лиманите при АППД и Драгажния флот, остарялата техника на МБАЛ и ненавременното почистване на подходите към Спешно отделение, дом „Майка и дете“ и болницата и Психодиспансера в Бяла също бяха посочени като традиционни проблеми през зимния период.
Директорът на БЧК д-р Руденко Йорданов предложи да бъдат поставени химически тоалетни на бул.“България“, в района на КТМ и хижа „Приста“, тъй като при затварянето на пътищата при тежка зима на тези места се струпват стотици ТИР-ове.
Двата потенциално опасни язовира на територията на Русенска област в Бойка и Баниска се поддържат пълни на 50% и няма риск за преливане, макар че кулата при Баниска не е в добро състояние, обясни пък Мирослав Карапетков от „Напоителни системи“.
Своята готовност за зимния сезон изразиха още от ВиК, Инспектората по образованието, „Енерго-Про“, телефон 112, полицията, Морска администрация и други институции.