14 жилищни сгради в Русе са подали заявления за саниране по програма „Енергийно обновяване на българските домове“, стана ясно по време на поредната информационна кампания на регионалното министерство. В Габрово и Велико Търново заявките са по 6, в Свищов - 4, в Разград - 3. Само в Силистра няма нито едно искане. Общо за цялата страна одобрените досега обекти са 198.
Всички русенски проекти са на различни етапи, най-напреднали са процедурите за блок „Родопи“, съобщи проектният мениджър за Северен централен район Никола Кибритев. Хората вече са внесли по 500 лева гаранционни и предстои енергийното обследване на сградата.
„Родопи“ е триетажно блокче на ул.“Майор Узунов“ 22, за което „Утро“ вече писа. На 16 юли беше подписано финансово споразумение с Министерството на регионалното развитие, а индикативният му бюджет е 55 977 лева, което всъщност е таванът на инвестицията. От цялата тази сума собствениците ще трябва да осигурят само 13 117 лева, тоест всяко от 6-те семейства в зависимост от дейностите и квадратурата си ще плати между 2 и 3 хиляди лева. Както съобщи Кибритев, тези пари са за външно саниране и подмяна на дограмите. До пролетта се очаква да бъде готов работният проект и да се избере изпълнител, за да започне строителството.
Другите одобрени кандидати са собствениците на вход „Б“ в блок „Волов“, които все още са на фаза сключване на споразумение. То се забавило заради факта, че във входа освен 31 собственици на жилища има и офис на Българския спортен тотализатор. Общият индикативен бюджет за входа е 300 000 лева, но една голяма част от сумата ще се поеме от тотото, защото е търговско дружество и неговият имот е 270 квадрата. Собствениците на жилища пък ще платят своя дял от наема, който им плаща мобилен оператор за антената си на покрива. В момента преговаряли с него парите да отиват директно по сметката на сдружението.
Никола Кибритев съобщи, че други 6-7 сгради очакват да се изготвят индикативните им бюджети и то така че да удовлетворяват собствениците. Той подчерта, че от най-голямо значение е хората да се разберат помежду си, защото точно разногласията са най-голямата пречка пред проектите.
За пореден път представителите на министерството и на миниджърския офис за Северен централен район поясниха, че програмата поема 75% от разходите по енергийното обновление. Като се прибави и цялостното покриване на техническото и енергийното обследване на сградите, този процент става 76,3.
Според експертите опасенията на хората за високи суми от порядъка на 5-6 хил. лева на семейство не са реалистични. Практиката досега показала, че най-ниската сума, която семейство трябва да вложи е 800 лева, а максималната - 3500 лева. Тези размери са строго индивидуални и зависят от това колко дейности се включват, от броя и площта на апартаментите, дали има предишни подобрения.
В голямата си част кандидатите за саниране участвали със собствени средства, но имало вече и такива, които искали да ползват евтините кредити от Фонда за жилищно обновяване, като и социално слаби, които кандидатствали за 100% помощ. За да плати програмата изцяло разхода за саниране, условията са следните: среден доход на член от семейството до 310 лева, а за хора с увреждания - до 400 лева. Преди това те трябва да са били отхвърлени за нисколихвен кредит.
От русенския клон на Корпоративна търговска банка обясниха, че евтините заеми ще могат да покрият 25% участие на хората в санирането. Лихвеният процент за тях ще бъде резултат от основен лихвен процент плюс 4,5%. В момента ОЛП бил около 0,02%, така че крайната лихва излизала 4,52%. Банката има изискване доверителната сметка на сдружението да е открита при тях. Ако това не се изпълни, лихвата се увеличавала с 2%.
Евтините кредити могат да се изплащат до 96 месеца или 8 години. Може да се договори 6 месеца гратисен период за първата вноска. При кредит от 3 хил. лева за 96 месеца месечната вноска излизала 39,36 лева при лихва 4,52%. Ако теглената сума е 2 хил. лева, вноската е 26,24 лева, а при 1000 лева заем на месец ще се плащат по 13,12 лева. Няма такси и комисиони при обслужване на кредита, задължителна е таксата само при обезпечение.
Никола Кибритев обясни, че проблемните жилищни сгради в Русе, където няколко входа имат общ топломер, няма да могат да се възползват от програмата. Писахме до МРР, обяснихме колко много хора от квартал „Възраждане“ ще бъдат стопирани да участват, но отговорът беше, че промяна в условията няма да има, каза той.
Вечерта експертите по програмата се срещнаха с домоуправители от Русе в зала „Култура“. Днес и утре също там от 18,30 часа ще има такива срещи, на които хората могат да задават конкретни въпроси.