Само три русенски фирми участват на започналото вчера 69-о есенно издание на Международния технически панаир в Пловдив. Поразклатеното в последните години реноме на изложението и повишените цени за щандовете явно отказват местния бизнес от присъствие на този някога най-посещаван форум.
Носителят на няколко медала от панаира русенски производител на локомотиви „Експрес Сервиз“ и този път ще бъде сред участниците. Ще бъде представен един от последните модели маневрени локомотиви с дистанционно управление, познати вече в много страни на Европа, Азия и Африка.
„Канев Инструментс“ ООД - друг редовен участник, ще представи професионална техника за заваряване. Сред изложителите ще бъде и „Техномаш Инвест“ ООД - млада и динамично развиваща се фирма, предлагаща оборудване за преработка на ядки, зърнени, бобови култури, плодове и зеленчуци, семепроизводство и други.
Над 1030 фирми от 41 държави се представят на Пловдивския панаир, който продължава до 5 октомври. За пръв път у нас ще бъде представена технология за отопление на санирани панелни блокове само от слънцето, без използване на други източници. Разработката е на Института за нулеви енергийни сгради. Академията за пасивни къщи ще презентира архитектурни методи за проектиране на такъв тип жилища.
Сред хитовите експонати са светещи бои. Очаква се този продукт да даде допълнителни възможности на строители, архитекти и дизайнери, тъй като вече може да се рисува не само с цвят, а и със светлина. С новите бои се правят светещи фасади, стени и художествени пана. Техният най-важен ефект обаче е сигурността, тъй като се използват в знаци, табели и маркировка.
Една от световните новости е бобина за безжично зареждане, която осигурява захранване на всякакви мобилни устройства - телефони, медицинска апаратура, играчки, ако наблизо няма контакт.