Две села ще избират кмет в неделя и поне едното със сигурност ще има нов управник още в първите минути на гласуването.
Изборна интрига ще има само в Червена вода, където за кметския пост ще се състезават Румен Русев от ГЕРБ и Даринка Николова от БСП.
Русев е 52-годишен, инженер е в Птицекомбината и е издигнат от ГЕРБ, без да е член на партията.
Николова е кандидатура на местната организация на БСП. Тя е 54-годишна, работила е във фурна за хляб.
До частичните избори в селото се стигна, след като избраната през 2011 година Свилена Острева реши да отиде да работи като медицинска сестра в Англия.
Подобна е причината за предсрочните избори и в двемогилското село Помен. Тамошният кмет Вели Велиев също реши да сдаде поста, но не заради гурбет в чужбина, а за да оглави земеделската кооперация в селото. За мястото му има само един кандидат - издигнатата от ДПС Сетвийе Имамова от ДПС. Тя е касиер в поетата от Велиев кооперация, така че двете най-важни институции в селото си разменят кадрите. Заради липсата на конкуренция Имамова ще спечели дори и само с един-единствен глас, което означава, че тя ще бъде кмет на Помен още в първите минути след отварянето на секцията в селото.
Председателят на Общинската избирателна комисия в Русе Иван Иванов коментира, че Червена вода и Помен са първите населени места в областта, които ще правят кметски избори по новия Избирателен кодекс. Бюлетините ще бъдат по-скъпи заради изискването да се печатат в БНБ. За Червена вода са поръчани 1300 бюлетини и 15 протокола. За отпечатването и превозването им Община Русе ще плати 4500 лева. В Помен са поръчани 600 бюлетини, като разходите на Община Две могили за печат и транспорт ще бъдат 3500 лева.