Фирмата, която се грижи за зелените площи на Русе, е санкционирана от Общината, тъй като не е успяла да се справи с косенето на тревите до 1 юни, както се бе ангажирала. Глобата е 5% от изработената сума за месец май.
Проверка на „Утро“ показа, че битката с тревите очевидно е непосилна за създаденото по Закона за задълженията и договорите дружество „Паркстрой“. То спечели обществената поръчка за 5 години напред в конкуренция с общинската фирма „Паркстрой“, която след конкурса остана без достатъчно работа и се преобразува в общинско звено.
Дори в двата русенски парка тревите не са докрай окосени. В Парка на възрожденците например териториите около храма „Всех Святих“ и зад Руското консулство тънат в бурени, макар че всички останали площи са обработени.             
Около Дома на културата и Скаличките в Парка на младежта също се виждат високи треви, да не говорим за стълбите към Музея на транспорта. Даже в градинките пред сладкарница „Неделя“ вече има магарешки тръни.
Прави впечатление, че няма нито един квартал без буренак. Почти всички площи, които са видими от основните улици, са окосени, но в по-закътаните междублокови пространства косачки не са влизали. Ако се пътува по ул. „Плиска“, в района на „Цветница“ се вижда, че градинките изглеждат добре, но по вътрешната улица откъм стадион „Локомотив“ отвсякъде стърчи буренак. Там дори тротоарът е завзет, а на места той буквално изчезва под тях. Впрочем същата запусната и тъжна гледка може да се намери и в „Здравец“, и в „Родина“. По улиците „Байкал“, „Юндола“, „Рига“, покрай блоковете „Ния“, „Гергана“, „Ивайло“ и блоковете с воеводски имена, ако пуснеш малко дете, ще се изгуби в растителността. „Згориград“ и съседните улички също тънат в треви, които гонят човешки бой.
Така е и по бул. „България“, както и в тревните площи по пътищата, които водят към него. А тук става дума не само за грозна картинка, но и за намалена видимост, която е предпоставка за катастрофи, които на този път по правило са тежки.
По всичко личи, че ДЗЗД „Паркстрой“ няма капацитета да се справи с поетия ангажимент. В неговите задължения влиза не само косенето на тревите, но и засаждането на цветя по обичайните места, рязането на клони, изхвърлянето на кошчетата за боклук в парковете и градините. И в двата парка съдовете за смет са препълнени, а изпопадалите сухи клони си стоят по земята. Дори новата спортна площадка зад Английската гимназия е потънала в мръсотия.
В ДЗЗД „Паркстрой“ влизат две фирми - „Вектор“ и „Инфра булпак“. Първата фирма още по времето на кмета Божидар Йотов поддържаше зелените площи, но отговаряше само за няколко квартала. За останалите се грижеше общинската фирма „Паркстрой“. „Инфра булпак“ пък е новосъздадено дружество без опит в тази сфера. Предварителните опасения, че новият играч няма да се справи с голямата поръчка, сега се потвърждават.
Напълно съм съгласен с вашите констатации, на изпълнителя бяхме поставили срок до 1 юни да се справи с тревите в града, но той не успя и затова в понеделник на оперативката беше решено фирмата да бъде санкционирана, каза кметът Пламен Стоилов. Вярно е, че заради постоянните дъждове тревата по-бързо расте, но е вярно и другото - че ДЗЗД „Паркстрой“ не отговаря на очакванията, допълни той.
Фирмата не само започнала косенето със закъснение, но и с недостатъчно персонал. Тя работела само със 70 души / от тях 22 косачи/ при необходимост от 150.
Истината е, че до момента за един месец е извършена работа за 117 000 лева, което е по-малко от нормалното, коментира още кметът. Той се зарече, че ако фирмата не успее в кратки срокове да се справи с проблемите, ще последват нови санкции, а в краен случай би могло да се стигне и до преразглеждане на договора. Пламен Стоилов заяви обаче, че след разговорите в понеделник с ръководството й, очаква да се вземат спешни мерки, за да може градът да бъде приведен в приличен вид.