Нов акордеон обеща лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на Митьо Кюранов от самодейния състав към читалище „Пробуда“ в Дряновец, след като местните певци го поздравиха с песни, а той не пропусна да се снима с тях. Бившият премиер пристигна в русенското село в събота, за да участва в тържествения водосвет по случай откриването на обновената църква „Св.Димитър“. Построеният през 1878-1879 г. храм за първи път беше ремонтиран основно със средства, отпуснати от правителството на Борисов и 5000 лева дарение от ГЕРБ. Партията дари и други 2000 лева, с които бе изградена системата за видеонаблюдение в селото като мярка за противодействие на битовата престъпност.
Освещаването на храма беше извършено от протосингела на Русенската митрополия архимандрит Виктор, който подари на Борисов икона на свети Димитър Солунски. След това му даде думата, но лидерът на ГЕРБ отказа с думите: „Тук само попът говори. На началника не му се бъркаме в работата“.
На тържеството присъстваха депутатите от ГЕРБ Пламен Нунев, Десислава Атанасова и Светлана Ангелова, кметът на Русе Пламен Стоилов и кметът на Дряновец Тихомир Йорданов. Хората от селото оживено говореха помежду си какъв народен човек е Борисов и му ръкопляскаха.
„Виждате колко са доволни хората, поповете. Изключителна светиня, стара църква, се ремонтира и хората се радват. Това е най-важното - в малките населени места, както и в големите, да кипи живот“, каза Борисов. И коментира, че такава парламентарна криза никога не е имало в България. Той отново беше категоричен, че правителството трябва да подаде оставка, да има нови избори и „вече както ни подреди народът, да седнем и да говорим разумно“. Но добави, че за БСП „е важно каквото и да се случи с държавата, да стане през месец май, когато са евроизборите, за да може Станишев да се измъкне в Брюксел“.
Борисов каза още, че Волен Сидеров ще трябва да обяснява един ден защо не иска избори, а държи ДПС на власт. Според него лидерът на „Атака“ има редкия шанс, ако се отдръпне от това правителство, да направи нещо добро. „Независимо от големите обиди, които е сипал към мен, Волен Сидеров е умен мъж“, заяви Борисов.
Той коментира и посещението на външния министър Кристиан Вигенин в САЩ с думите:“Когато отиде в САЩ, министър Вигенин е за АЕЦ-“Козлодуй“, а когато отиде в Москва, е за АЕЦ „Белене“.
По повод бежанците от Сирия лидерът на ГЕРБ заяви, че положението става неконтролируемо. „От една страна ние сме евроатлантически партньори, второ - това, което се случва, става неконтролируемо, трето - винаги съм твърдял, че нашата граница е най-добрата граница на ЕС по време на нашето управление, а сега разбирам, че се влиза отляво, отдясно, бежанци, потоци“, заяви Борисов. Според него темата за бежанците изисква всички заедно - политически партии и НПО, да седнат заедно и да набележат решения за решаване на проблема.
По-късно в читалището на Щръклево, където Борисов се срещна със симпатизанти и граждани, той прогнозира, че през пролетта ЕС може да спре парите за България. „Като гледам как вървят /управляващите - б.р./, февруари-март сигурно ще ни спрат и еврофондовете заради всички провали на това вредно правителство“, каза той.
Борисов призова русенските народни представители от ГЕРБ и кметовете от региона да бъдат близо до хората, да им помагат и да решават проблемите им. „Всеки човек ни е важен, защото ни вярват“, подчерта председателят на ГЕРБ.