Едно от големите външни стъкла на входа на Художествената галерия е било счупено през нощта в събота срещу неделя. Тъй като стъклата са двойни, а второто, вътрешното, е останало неповредено, охранителната инсталация не се е задействала и пораженията видяхме, едва когато дойдохме на работа в неделя сутринта, казаха от галерията. Оттам предполагат, че вандалският акт е резултат от хулигански „забавления“ на гаменчета, които са счупили стъклото с камъни.
Неприятното усещане е още по-голямо, тъй като става буквално в навечерието на тържествата за 80-годишния юбилей на галерията. Те започват във вторник с представяне на сборника, в който художници разказват за свои колеги, чиито имена са записани в златните страници на русенския културен институт.
Трябва да вземем спешни мерки и да поправим щетите, нанесени от злосторниците, каза директорът на Галерията Елена Великова. До края на годината предстои да бъде изработена и предпазна метална решетка на входа, която да предотвратява вандалски набези.