Франция бе въвлечена в корупционен скандал около избора на домакин на Катар за Световното първенство през 2022 година. Обвиненията са към шефа на УЕФА Мишел Платини, който се е срещал с човека, който се твърди, че е осъществил масови подкупи.

Британското издание Daily Telegraph информира днес, че Платини е имал лични срещи с Мохамед бин Хамам, бившия ръководител на Азиатската футболна конфедерация, който бе изхвърлен от ФИФА от футбола до живот през 2012 година, заради "множество конфликти на интереси".

Платини се е срещал с Бин Хамам през 2010 година, когато той бе вицепрезидент на ФИФА за Катар. Малко след тези срещи страната бе избрана за домакин на Мондиал 2022, твърди изданието от Острова. Бин Хамам е лобирал пред Платини за Катар, след което шефът на УЕФА е провел среща с френския президент по това време Никола Саркози, със сина на емира на Катар, както и с премиера на страната. Разговорът се е състоял през ноември, месец преди гласуването за определя на домакина на Световното първенство.

Telegraph връзва тези срещи и с придобиването на Пари Сен Жермен, любимият клуб на Саркози, от инвеститори от Катар.

Днес пък Le Monde цитира източник "близък до Платини", който отрича всякакви злоупотреби и твърди, че на срещите се е обсъждало бъдещето на ФИФА.

"Бин Хамам използва срещата си с Платини, за да го призове да се изправи срещу Сеп Блатер на изборите за президент на ФИФА. Платини тогава отказа, а Бин Хамам заяви, че сам ще застане срещу Блатер", френският всекидневник цитира своя източник.

Telegraph в същото време показва и документи, че Бин Хамам е обсъждал търговски сделки със страни, които имат право на глас при определянето на домакин на Световното първенство, включително и газова сделка с Тайланд, сделки с коли, както и е предлагал работни мета на членове на различни семейства.

Sunday Times пък разкрива, че от Катар са изплатили подкупи в брой на стойност 5 милиона долара, за да осигурят домакинството на Световното през 2022 година.

"Удивително е това, че разговорът ми с колегите от Изпълнителния комитет към ФИФА се съди със същата сила като държавната измяна. На няколко пъти съм се срещал с Бин Хамам през 2010 година, както го направих и при влизането ни в Изпълнителния комитет през 2002. Предмет на нашите разговори беше кандидатурата му за президент на ФИФА, а той ме агитираше да гласувам за него. Обвиненията за корупция срещу мен за необосновани. Те целят да развалят моя имидж преди конгреса на ФИФА, който е насрочен за 10 и 11 юни в Сао Пауло", коментира от своя страна Платини, цитиран от френските медии.