15 вида екзотични култивирани гъби отскоро се отглеждат в гъбозавода в Красен. Те са за ценители на деликатеси, но и прекрасно природно средство за профилактика и лечение. Шийтаке, пом-пом, рейши, майтаке, розово фламинго, бразилки бадем са само част от богатата палитра кулинарни изкушения, чийто мицел зрее в компоста на красенските пещери и халета.
Идеята за новия асортимент хрумва на директора на гъбозавода Светослав Стоянов, след като българският пазар се наводнява с евтини полски печурки. Те, разбира се, са субсидирани, докато у нас липсват такива „глезотии“ за производителите. В търсене на нова пазарна ниша гъбозаводът решава да разчупи традицията и да предложи на българите един различен цветен вкус и храна, която носи здраве.
Понеже повечето хора само са чували част от споменатите имена на екзотични гъби, а малцина са ги опитвали и знаят техните свойства, Светослав Стоянов разказва за тайните на някои от тях.
Родина на голяма част от новия асортимент на гъбозавода са Китай и Япония. Според древните японски хроники екзотичните гъби били запазени за членовете на императорския двор и самураите. Те обикновено ги  консумирали в микс, защото така ефектът им се увеличавал. Някои от „коктейлите“ използвали като мощен афродизиак, други просто за добро здраве и дълъг живот.
От свойствата на специалните гъби се ползвали и гейшите. В миналото те били задължени да опитват всяка храна преди господаря си. Много ясно, че едно такова кулинарно излишество щяло да се отрази зле на фигурата им. Те обаче трябвало до изглеждат фини и елегантни и за да поддържат този вид, консумирали... чай от гъбен букет. Той имал и подмладяващо действие.
Днес специалистите не се съмняват, че гъбите имат превъзходни кулинарни и целебни качества и са перфектна храна за човешкия организъм.
Установено е, че екзотичните видове стимулират имунната система, подпомагат лечението на различни болести като диабет, хипертония, нервни заболявания, включително Алцхаймер и деменция. Широко се използват от народната медицина и защото имат антибактериални, антивирусни и антиоксидантни качества. Една голяма част от тях се славят с противораковите си свойства.
Гъбите шийтаке са най-популярните в света
и по консумация се нареждат на второ място след бялата печурка. Те се използват от векове в източноазиатската кухня. Препоръчват се за подобряване на чернодробната функция и като съпъстващо лечение при химио- и лъчетерапия.
Азиатската манатарка по текстура напомня нашата
Красотата й е в пънчето. То също има превъзходен вкус и не се хвърля. Има същите качества като на гуглата. Азиатската манатарка достига големина 15-20 сантиметра, плътна е и при термична обработка издава наситен и много приятен аромат. Най-вкусна е на скара.
Пом-пом е непозната за нас, няма пънче и гугла
Най-популярна е във вегетарианската кухня, защото  е заместител на телешкото и омарите. Суровият пом-пом е леко горчив, но този вкус може да се премахне по два начина: като се осоли и се остави за 45 минути да се отцеди или като се свари в леко подсолена вода. След това вече се приготвя по желание. Разбира се, не се забравят подправките. Важно е да се каже, че тя не се мие.
Пом-пом стимулира растежа на нервните клетки и затова оказва благоприятно въздействие върху болести като Алцхаймер, множествена склероза, деменция, невропатия.
Рейши е гъбата на щастието и дълголетието.
Казват, че лечебните й свойства са неизброими. използва се в битката с рака, помага за лечение на епилепсия, бял дроб, бъбреци, подобрява зрението, облекчава болките в ставите и костите, намалява психичното напрежение. И не на последно място повишава половата потентност. След консумация на рейши се спи по-приятно и дълбоко.  
Китайците наричат Майтаке танцуваща гъба
Крехка, хрупкава, с горски аромат, яде се и пънчето й. Много е подходяща за жените - регулира хормоналния баланс и подобрява кондицията в периода на климактериума, регулира теглото. Протектор е срещу ХИВ-инфекции и хепатит.
Розово фламинго и тамоджи са изключително красиви.
Текстурата им е лека и крехка, което ги прави подходящи за различни видове ястия - готвени и салати. Медицинските им свойства са широспектърни, но най-полезни са при проблеми със сухожилията, при схванати крайници и лумбаго.
Шимеджи е най-късно култивираната гъба в света
Радва се на изключителен търговски успех в Страната на изгряващото слънце. Японските кулинари я смятат за много вкусна. Те я предпочитат, защото се консумира само след топлинна обработка, което им дава възможност да експериментират с нея.
Шимеджи я има в бежово и бяло. Лечебните й свойства са широки.
Боровинковата гъба наподобява по цвят плода
Освен че окраската й я прави ефектна, тя има чудно въздействие върху нервната система и нивото на кръвната захар. Хапва се след като се задуши по-дълго от обичайните 2-3 минути.
За вида и текстурата на кадифената гъба говори името й
Има силни антиоксидантни свойства, богата е на протеин. Може да се консумира сурова, но традиционно се влага в супи.
Бразилски бадем - най-новото откритие на микотерапията
В Япония е регистрирана като антираков медикамент.
Тази гъба съдържа най-много активни полизахариди и антиоксиданти, което я прави мощно противотуморно средство и имуностимулатор. Бразилският бадем съдържа важни минерали и витамини. Помага при дихателни инфекции и други болести на белите дробове, намалява хроничната умора и забавя стареенето.
В кулинарията се смята за отлична храна с леко сладникав вкус.
Тези гъби са една голяма част от новата листа на гъбозавода в Красен. Неговият директор Светослав Стоянов уверява, че скоро те ще появят масово на пазара. Тестовете, направени в София, Пловдив и в големите морски градове, са били много успешни. Засега в Русе азиатска манатарка и шийтаке могат да се намерат на Американското пазарче. Разбира се, цените ще бъдат в по-високата зона, но все пак приемливи. Заедно с новия широк асортимент гъбозаводът ще запази и производството на традиционната бяла печурка.