Черен кълвач проби хралупа в бетонен стълб край рибарниците в Басарбово и се засели в нея. Находката е уникална и удивява всеки очевидец. Тя е част от богатата фотоколекция на известния русенски фотограф и природолюбител Илиян Вълчанов, който всъщност е икономист, а снимането сред природата му е хоби. Хоби, доведено до най-високите професионални стандарти.
С уникалната снимка на черния кълвач новодомец „Утро“ започва най-новата си рубрика, в която всяка събота ще ви показва по един бисер от пъстрия и многообразен живот в Поломието, заснет от Илиян Вълчанов. Така ще видите обитателите на красивите меандри на Ломовете и на горите около тях в целия им блясък.
Заснетият край Басарбово черен кълвач е двойна сензация. Най-куриозен, разбира се, е изборът му да смени „гредореда“ с „масивен“ дом. Забележително е и заселването му в района. Според специалистите негови естествени ареали са Пирин, Родопите, както и западните и средните дялове на Стара планина. Този екземпляр обаче очевидно не е чел дебелите енциклопедии на орнитолозите и е избрал да живее и да се размножава на един хвърлей от Дунава.
Очаквайте още много вълнуващи срещи, запечатани от фотообектива на Илиян Вълчанов всяка събота в „Утро“. От днес започва панорамата „Живото богатство на Поломието“.