Със здраво мъжко ръкостискане беше закрепено вчера подписването на споразумението между Русе и Гюргево за сътрудничество в надпреварата за Европейска столица на културата през 2019 г. Минута след като положиха подписите си, гюргевският кмет Николае Барбу със замах и предвкусване на успеха стисна ръката на русенския си колега Пламен Стоилов.
„Над 150 неща са се случили за първи път в Русе и неслучайно градът ни се нарича Малката Виена. Сега обаче това, което правим заедно, е знаково за страните - членки на Европейския съюз, и отново за първи път съвместно с Гюргево ще участваме в надпреварата за Европейска столица на културата през 2019 година като транграничен регион“, каза Стоилов. Той беше категоричен, че за успешната работа с Гюргево има доказателства и именно съвместното участие е ключово за спечелването на кандидатурата за културна столица.
„За мен като кмет и за нас като жители на Гюргево е чест, че ще вземем участие и ще бъдем партньори в начинанието за европейска културна столица. Ще сме близо до вас и сме убедени, че в края  на следващата година ще се радваме на получената титла“, заяви Барбу.
На тържественото подписване на споразумението присъстваха още областният управител Венцислав Калчев, председателят на общинския съвет Васил Пенчев, зам.-кметовете Страхил Карапчански и Димитър Наков.