Всички 54 члена на УЕФА ще устроят седящ протест по време на годишния конгрес на ФИФА в Сао Пауло, който ще се проведе през юни. Повод за акцията им е намерението на Сеп Блатер да се кандидатира отново за шеф на световната футболна централа, съобщава The Telegraph. Очаква се, 78-годишният Блатер да издигне кандидатурата си по време на речта си пред 209-те члена на организацията.
Изданието отбелязва, че обявяването на кандидатурата на Блатер ще бъде посрещната с мълчалива демонстрация от страна на членовете на УЕФА. Шефът на организацията Мишел Платини и други представители на европейския футбол смятат, че смяната на властта във ФИФА е единственият начин да се възстанови репутацията на организацията.
Йозеф „Сеп" Блатер е осмият президент на ФИФА, избран на 8 юни 1998 година, и наследил на този пост легендата Жоао Хавеланж.
През 2002 година е преизбран като ръководител, побеждавайки Иса Хайоту в изборите Отново е избран за лидер на световната футболна централа за още четири години на 31 май 2007 година, въпреки че само 66 от 207-те членове на ФИФА го номинират, най-вече поради съмнения в корупция.