От вчера жителите на Червен нямат течаща вода, а водоноски покриват минималните нужди на домакинствата от течността.
„Помпената станция не е залята, но помпите са изключени с цел да се избегне рискът от заливането им с мръсна вода“, обясни за „Утро“ кметският наместник на селото Татяна Тодорова.
Големите прииждащи води на Черни Лом са залели около 15 зеленчукови градини на къщите на хората, които живеят в ниската част на селото. Пострадали са основно тези, които гледат към Средновековния град. Наводнени домове и мази няма, но реколтата, на която хората разчитат, е унищожена.
„От 2006 година, когато имаше обилни дъждове селото не е изпадало в подобно положение. Според мен причина за високите води този път обаче не са пороите, тъй като те носят със себе си тиня и кал. Водата е сравнително бистра и заради това смятам, че е от изпускане на язовири, за които не сме уведомени“, коментира още Тодорова.
По нейна информация нивото на водата постепенно спада и очакванията са за около 24 часа ситуацията в Червен да се нормализира. Преди това обаче резервоарите за вода ще трябва да се почистят, тъй като са замърсени от придошлите води. След това ще се вземат проби, за да се изследва качеството на водата и едва тогава тя отново ще потече по чешмите на домакинствата.
„Водата в селото беше спряна сутринта заради замътване на двата водоизточника, които го захранват. Изчакваме водоизточнициге да се избистрят, след което ще пречистим ВиК-мрежата и ще възстановим водоподаването. Вероятно това ще стане до края на деня, каза управителят на ВиК-Русе инж. Сава Савов.