15-годишният пилот Георги Тачков спечели 5-а поредна титла на държавното по картинг, след като бе най-бърз и на последния кръг във Варна. Пред изключително талантливото момче от Русе се отварят широки хоризонти за изява и славна кариера, защото с трофея си у нас извоюва правото да е българският участник на световните финали от сериите „Ротакс Макс“ на пистата „Портимао“ в Португалия от 28 ноември до 1 декември.
„Малкият“ проблем в случая са ...парите!
„Ротакс Макс“ е австрийска фирма, която организира частни шампионати на планетата. Участниците сами трябва да подсигурят пътуването си и престоя. Така трябва да направи и Георги, защото няма да получи от федерацията пукната стотинка.
На място фирмата предоставя чисто нов картинг с често нов мотор. Другият „дребен“ проблем е, че се подписва договор, според който ако картингът се повреди по време на тренировки, сесии за място и самото състезание, пилотът веднага трябва да овъзмезди „Ротакс Макс“ с нова машина. Магазинът наблизо продава картингите за 1800 евро!
Така за пътни и други разходи Тачков трябва да тръгне за Португалия с най-малко 4500-5000 евро, което значи, че няма никакъв шанс да излезе на „Портимао“, ако не си намери спонсори.
В същото време русенецът получи покани от Германия и Франция да участва в тестове на „Формула БМВ“ и „Формула Рено“. Емисари на тези екипи останали впечатлени от качествата му по време на тестовете във „Формула Лотус“.
Горчивата шега и тук е, че докато тестовете при „Лотус“ бяха безплатни, удоволствието за Тачков да блесне с „БМВ“ и „Рено“, ще му струва по 2000 евро на ден.
Предложението до него от Италия пък за следващата година е да участва в 10 старта на писти на Апенините. Простата сметка на спецове в бранша казва, че тези стартове ще са възможни срещу едни 80 000 евро. Такива пари момчето няма, тъй че надеждите за него са в богати българи, които искат да инвестират в изключителния му талант.