12-годишно момченце в тежко състояние и майка му са настанени за лечение в русенската болница, след като в сряда вечерта са били заловени от граничните служби в опит нелегално да преминат Дунав мост. Детето е с диагноза детска церебрална парализа и е абсолютно парализирано. Не говори, а и поради заболяването му не може да се храни с твърди храни. Майка му пък на два пъти вече колабира и се налага спешно да се търсят начини за стабилизиране на състоянието й.
Двамата са бежанци от Иран и са хванати в опит да преминат Дунав мост с фалшиви документи за самоличност. Тъй като представили финландски карти, а външният им вид съвсем не е на скандинавци, граничарите се усъмнили и извършили проверка. Задържани са двама мъже - съпругът и негов приятел, а жената и детето са изпратени спешно в болницата поради тежкото състояние на момченцето.
12-годишният Мустафа е роден с това заболяване и е изцяло на грижите на майка си Фариба. Вчера лекарите в Педиатричното отделение се опитваха да установят контакт с майката, но се оказа, че тя говори и разбира единствено родния си език фарси. Макар че нямаме задължението да ги лекуваме, никого не бихме изоставили, особено в това състояние и правим всичко възможно да помогнем и на двамата, коментира началникът на Детското отделение д-р Ева Цонкова. За нея бе важно да разбере защо малкият Мустафа спи през цялото време и дали това е обичайното му състояние. Оказа се, че дневният му режим е такъв, а майка му се е погрижила да носи със себе си всичките му лекарства.
Състоянието на майката обаче също тревожеше лекарите и те й направиха пълни изследвания и скенер, за да установят причината за нейните припадъци. Помолихме Гранична полиция да ни осигури преводач, за да можем да се ориентираме в състоянието й, допълни д-р Цонкова. Тревожно за медиците бе, че тя отказваше както да се храни, така и да пие каквито и да е течности.
Фариба преживява тежко, че планът им да стигнат до Германия или Холандия се е провалил. Сега съпругът й е в ареста и ще остане там поне 72 часа, докато от Иран се получи потвърждение, че тези хора са именно тези, за които се представят. След това съдът ще реши какво точно ще се случи - дали ще получат статут на бежанци, или ще бъдат репатрирани. Очите на Фариба се пълнят със сълзи само при мисълта, че може да я върнат обратно в Иран. „Не искам там, ние се противопоставяме на Ахмадинеджад*, а и ни казаха, че можем да намерим добри лекари в Европа за детето“, обяснява жената.
В Техеран е оставила родителите си и дъщеря си, която е на 24 години и вече има свое семейство. Целият този риск да прекоси граници с тежко болно дете и да използва противозаконни средства, Фариба и съпругът й поели заради режима на вече бившия президент Ахмадинеджад и липсата на всякаква надежда за по-добър живот.
В България засега са срещнали само добро човешко отношение - както от лекарите в болницата, така и от граничните полицаи, които денонощно дежурят пред болничната стая на майката и детето.
* Бившият президент на Иран /2005-2013/ Махмуд Ахмадинеджад, срещу когото има обвинения за злоупотреби и репресии, на 3 август т.г. предаде властта на реформаторски настроения Хасан Рохани, спечелил изборите на 14 юни, в които Ахмадинеджад не участва, защото няма право на повече от два мандата.