Тежки пазарлъци за рентите, които трябва да се изплатят за следващата стопанска година, може да оставят за първи път незасети големи парцели земеделска земя, научи „Утро“ от председателя на фермерския съюз „Дунавско зърно“ Иван Караиванов. Според него едри собственици на ниви от региона толкова са вдигнали изискванията си, че досегашните им арендатори масово се отказват да ги обработват.
Има един едър собственик на 40 000 декара земя, който иска по 85 лева рента за декар. 60 лева пък изисква от арендаторите фирма, накупила през пролетта няколко хиляди декара ниви срещу компенсаторки. Ако някой приеме така оферта, ще фалира. Ниските изкупни цени това лято намалиха драстично приходите на арендаторите и ги карат да искат дори предоговаряне в посока надолу. За покачване на рентите няма никаква възможност, коментира Караиванов.
Според председателя на „Дунавско зърно“ до споразумения вероятно ще се стигне, а където останат „бели петна“ без договори, те ще бъдат разпределени служебно. Все пак възможността някой собственик да упорства докрай и да заяви изрично, че няма да отдава земята си, остава.
Апетитите на едрите собственици почиват на резултатите от търговете за отдаване на земя от Държавния поземлен фонд, където най-високите оферти бяха за 100-130 лева рента за декар. Трябва обаче да се има предвид, че това са наеми, договорени за следващите 10 години. Повечето от собствениците, упорстващи за по-високи ренти, отказват и да подпишат договори за повече от 1 година, обясни Караиванов.