„Еротиката“ приключи. Да живее „Любовта“. Това би могло да бъде синтезираното обобщение на финала на единствения в България конкурс за екслибрис, резултатите от който бяха обявени завчера в библиотека „Любен Каравелов“, организатор на състезанието.
Носителят на Голямата награда от 250 евро е роденият в Казахстан американец Серик Кулмешкенов, гласи решението на журито с председател Иван Токаджиев. Наградата на РБ „Л.Каравелов“ се присъжда на русенския художник Десислав Гечев за неговата работа „Girl in the Library“. Отличени също така са Рафаел Вершлер от Полша, Георгий Сергеев от Украйна, Ертан Акташ и Сена Сенгир от Турция. Награда присъди и сайтът „Русеинфо“ - тя е за Зехра Сенгир от Турция.
Тази година участието в конкурса беше извънредно активно - 189 автори от 33 държави, каза директорът на библиотеката Теодора Евтимова. В деветте издания досега участниците са били над 500, а колекцията на РБ „Любен Каравелов“, която е единствената публична сбирка на екслибриси в страната, наброява над 2000 миниатюрни рисунки. Поздравления за успешно проведения конкурс, който от тази година прераства в екслибрис фестивал, поднесоха председателят на Общинския съвет Васил Пенчев и началникът на общинския отдел „Култура“ Ива Чавдарова, която предаде и поздравителен адрес от кмета Пламен Стоилов. Директорът на Художествената галерия Елена Великова подари на библиотеката рисунка на млада варненска художничка - голо тяло, напълно в духа на темата на конкурса.
Накрая Теодора Евтимова обяви темата за десетото издание на екслибрис конкурса: „Ex Libris - Ex Amore“.