Амбициозна програма за новия сезон има новият-стар директор на Русенската опера Найден Тодоров. В репертоара влизат три френски опери - „Кармен“, „Фауст“ и „Хофманови разкази“, която ще бъде подготвена за „Мартенски музикални дни“. Ще продължим традицията и на италианските произведения, любими на публиката, като Вердиевите „Травиата“, „Риголето“, „Трубадур“ и „Аида“, но зрителите ще видят също класики като „Норма“, „Бохеми“, „Турандот“, „Мадам Бътерфлай“ и „Тоска“. Обръщаме се отново и към Моцарт и към неговите „Дон Жуан“, Сватбата на Фигаро“ и детската „Бастиен и Бастиена“, каза Тодоров. Към аплодираната от русенци оперета „Царицата на чардаша“ екипът ще добави още една - „Веселата вдовица“.
За следващите два сезона обаче директорът си поставя друга интригуваща задача. През 2014/2015 г. ценителите ще имат възможност отново да видят „Лейди Макбет от Мценск“ на Дмитрий Шостакович, режисьор ще бъде Вера Немирова, а година по-късно акцент в програмата ще постави не по-малко сложната руска опера „Любовта към трите портокала“ на Сергей Прокофиев. С тези заглавия целим да си върнем уважението, че правим това, което наистина можем да правим добре, а не само това, което се търси, обясни директорът, като припомни, че именно българските интерпретации на руските музикални творби са високо ценени по европейските сцени.
Турнетата имат сериозен дял в работата на Русенска опера, каза Тодоров, като посочи, че още следващата седмица оперният оркестър заминава на гастрол във Франция с пиесата „Въоръженият войник“ на Дженкинс /който русенци могат да чуят тази вечер/. Предстоят през този сезон и две гостувания в Испания с „Кармен“, „Реквием“ на Верди, „Турандот“, „Мадам Бътерфлай“ и „Кармина Бурана“ на Карл Орф, както и традиционното участие на русенци във фестивала в швейцарския Солотурн догодина. За балета също се предвиждат излизания в чужбина - предстоят две турнета в Италия, а след това и в Бахрейн, заедно с русенския оркестър и балет „Арабеск“.
Впрочем, балетът има нов директор - това е примабалерината и ексдиректор на балетната трупа в Софийската опера Силвия Томова. Предстои ми да работя с млада и много талантлива трупа, каза Томова. Класика, експериментални постановки и гостувания на русенска сцена на известни български и чужди звезди, както и партньорство с руски балетни театри предвижда тя в своята програма. Време е русенският балет да излезе и да се представи на големи европейски и световни фестивали, заяви Томова.