Хората в превърнатата в жилищен блок бивша сграда на АОНСУ са заложници на волята на предприемача Явор Блъсков. Заради него „Енерго-Про“ не може да им доставя директно ток и на практика ги лишава от права, макар че 5 семейства вече са платили за присъединяване, а други 20 са получили положително становище. Ситуацията представлява правен абсурд, който може да бъде разрешен само от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Това стана ясно от думите на управителя на енергоразпределителното дружество Стефан Абаджиев, който вчера лично се срещна с потърпевшите в общинската пленарна зала със съдействието на кмета Пламен Стоилов и заместника му Димитър Наков. 
Другата новина от срещата е, че трафопостът, който Явор Блъсков искаше да му бъде платен от „Енерго-Про“, не е негова, а общинска собственост. Зам.-кметът Димитър Наков обясни, че съоръжението не е било предмет на сделката с предприемача. Въпреки това Блъсков е пуснал писмо до „Енерго-Про“ с искане компанията да му го плати, но така и не представил искания документ за собственост.
Големият проблем на собствениците на апартаменти в АОНСУ е, че за да станат директни клиенти на енергото, трябва да сложат свое табло на фасадата на сградата, а токът от трафопоста до него да мине по кабел през земята на Блъсков. Това обаче било невъзможно, защото Блъсков блокирал процедурата с мълчаливи откази.
Негова представителка заяви, че той всъщност нямал нищо против това да се случи, но искал правото на преминаване да му се плати.
Истината е, че на писмата, с които каним фирма „Рали 2003“ да ни даде право на преминаване и сервитут, Блъсков просто не отговаря, а за да продължим процедурата, трябва да имаме неговото съгласие, опонира управителят на ЕРП-то. И уточни, че цената се определя при наличие на съгласие от собственика на земята и от лицензиран оценител.
Нещо повече, Законът за енергетиката ни задължава да си платим правото на преминаване и сервитута, по този начин се бранят правата на частните лица от естествените монополи, поясни Стефан Абаджиев. Поради тази причина юристите на дружеството били скептични, че може да се използва текст в Закона за устройство на територията, който дава право на кмета да учреди служебно преминаване и сервитут през имота на Блъсков. Според Абаджиев тази възможност не се отнасяла до ЕРП-тата - те трябвало да получат съгласие и да си платят за това. Да, вярно, че в тази ситуация вие сте потърпевши и въпросът е как държавата ще гарантира вашите права, каза още той. И посъветва живеещите в АОНСУ да поискат разрешаване на казуса от ДКЕВР и да си наемат адвокат. 
Голямата драма за хората е, че няма друга възможност за енергозахранване освен през имота на Блъсков. Затова се тревожат, че заради създалата се патова ситуация отново може да останат дълго без ток точно през зимата. Абаджиев не ги успокои. Понеже не са клиент на „Енерго-Про“, намало как да бъдат защитени, дори да си плащат редовно сметките. И в този случай жокерът държал отново Блъсков. Ако неговата фирма „Рали 2003“ не плати, ще бъде дръпнат шалтерът на всички.
Покрай всичко това стана ясно, че потърпевшите вече са подали жалба срещу предприемача в ДКЕВР, защото на практика той им продава ток и вода, без да има лиценз за това. Стефан Абаджиев увери аудиторията, че по закон само ЕРП-тата имат това право. Интересно какъв ще бъде отговорът на държавния регулатор.
Поне засега за хората от АОНСУ не се вижда изход от омагьосания кръг.