63 успешно завършили 12 клас възпитаници на Гимназията по облекло ще се явят на държавни изпити за професионална квалификация, съобщи директорката на училището Диана Иванова. Заявления са подали 100% от абитуриентите. Тези дни те ще защитават трета степен професионална квалификация по специалностите „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил“, „Моделиер-технолог на облекло“ и втора степен професионална квалификация по специалностите „Производство на облекло от текстил“, „Оператор в производството на облекло“, „Фризьорство“ и „Козметика“. Успешно положилите държавни изпити ще получат свидетелство за придобита квалификация, което ще им помогне за по-добра реализация на пазара на труда.
С постиженията си във випуска се открояват Велина Бърдарова и Ирен Григорова, донесли отличия на училището на проведената в Пловдив през април Шеста панорама на професионалното образование. За шеста поредна година младите и предприемчиви възпитаници на Обеклото бяха сред финалистите в своеобразната олимпиада на модата и красотата в две професионални направления: „Млади таланти в модата“ и „Най-добър фризьор и гримьор“, където се класираха на второ и трето място.
Успешната професионална реализация на възпитаниците на гимназията във водещи русенски конфекционни фирми, утвърдени на българския и световния пазар, е факт, коментира Диана Иванова.