126 литра дъжд на квадратен метър се изляха над Русе и региона от 7 часа в петък до 10 часа в събота, съобщиха вчера от Хидрометеорологичната станция към АППД.
Критична ситуация се е създала при моста на Колю Фичето в Бяла, който река Янтра е била на косъм да залее. За екстремното вдигане на речното ниво са допринесли изпускането на язовир и падналите в реката дървета и клони. Течението ги е довлякло и натрупало около колоните и водата е стигнала до повърхността на моста. Веднага екипи на пожарната от Бяла и Русе са започнали да разчиства и вчера пообед обстановката там вече беше нормализирана. Янтра е създала проблем и около Ценово, но и там спасителите не са позволили на реката да излезе извън коритото си. Бели Лом обаче преля край Нисово и заля част от пътя в ниската част за Щръклево. Връзката между двете села е затворена и Нисово остава изолирано от света до прибирането на водата в коритото на реката.
Обилният и продължителен дъжд предизвика наводнения и в Русе. Залят беше паркингът на „Метро“, но след отпушване на шахта водата се е оттекла. Наводнени бяха отново помпеното помещение в ОУ „Н.Обретенов“, паркингът пред Спешна помощ в „Дружба 3“, централните булеварди „Христо Ботев“, „Липник“, „Скобелев“ и „Тулча“, улиците „Борисова“, „Шести септември“, „К.Иречек“ и други.
Освен с отводняване на улици и сгради, екипите на пожарната се отзоваха на сигнал за пламнало електрическо табло на блок в „Здравец Изток“. Причината е късо съединение, предизвикано от проливния дъжд. През нощта в петък екип спасители е изтеглил закъсал автомобил с четирима пътници на ул.“Пристанищна“. Пет минути след полунош в събота, когато се появи силен вятър, друг екип е бил изпратен да отстрани паднало дърво на ул.“Омуртаг“. Пет часа по-късно беленските пожарникари са нарязали паднало дърво във Волово и са освободили пътя за В.Търново.