16 тона натриев хидросулфит /дитионит/ горяха вчера в склад на „Каолин“ АД, който се намира в началото на Сеново откъм Ветово. Пожарът е овладян за малко повече от 2 часа, но миризма на сяра се е усещала доста време във въздуха. Не се е наложила евакуация на хората от Сеново и за щастие обгазени работници и огнеборци няма.
Сигнал за пламъците в склада е получен на тел.112 в 12.06 часа. Към мястото на инцидента са се отправили четири екипа пожарникари от Ветово и Русе, полицаи и линейка на Спешна помощ. Районът е бил отцепен на разстояние от 300 метра. Установено е, че пламналият дитионит, който се използва за избелване на добивания от фирмата камък, е разпределен във варели от по 100 кг. За потушаването на огъня са използвани фадроми, които са засипали с инертни материали горящите химикали. В 14.20 часа пожарът е загасен напълно, но екип пожарникари е останал на място да дежури. Линейката си е тръгнала.
На мястото на инцидента бяха директорът на Областната дирекция на МВР гл.инспектор Георги Великов, началникът на Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Димитър Павлов и директорът на Инспекцията по труда Ирена Николаева. По информация на комисар Павлов пожарът не е умишлен. Той обясни, че натриевият хидросулфит е нестабилно вещество, при навлажняване температурата му се повишава и започва процес на горене. В резултат се отделя серен диоксид, който в комбинация с влагата и въздуха се превръща в серниста киселина. Вероятно пожарът е предизвикан от дъждовете, но причините тепърва ще се изясняват. Все още е неясно какво количество от химикала е унищожено. По случая е образувано досъдебно производство.
На 4 април 2006 година вечерта същият склад се запали за първи път. Тогава огнеборците се бориха с пламъците 9 часа, но 15 тона натриев хидросулфит изгоряха, а остатъците бяха загробени с пясък.