Това беше една седмица на ярост, носталгия и отчаяние в Интернет, пише Salon. Com. Разбира се, подобно определение може да се даде на всяка седмица в интернет. Но през миналата се появи пресен материал като доказателство. Проучете яростта на един геймър от слуха, че Гугъл - "Цар Мидас на боклука", може да купи изключително популярния стрийминг геймър сайт Twitch TV. Или тъжната бележка от основателя на преподобната "уебблог общност" MetaFilter, която обяснява защо препоръчваното от Google намаляване на приходите от реклама го е принудило да съкрати още трима от ценните си служители. Или пък филипиката от мениджър Facebook, която е жестока спрямо текущото състояние на медиите .

Всичко в мрежата не е е добре. Докато частичките на всеки изблик на ужас и гняв се различават значително, обща тема ги обединява: безмилостната корпоративност и централизация на контрола върху беседите за интернет очевидно не служат на обществения интерес. Добрите неща стават кооптирани, купени или се свиват до просия за евентуални промени върху виртуалния ъгъла на улицата. Най-добрите умове на нашето поколение са били унищожени от уеб метриката, влачещи се през огромната пустош в търсене на следващото топ заглавие с едно кликване.

Що се отнася до Twitch TV, геймърите са притеснени, че "чудовището на авторското право" на Гугъл ще укроти свободния ход на техния Див запад и ще заличи години на работа. В MetaFilter загадъчността на класиране на алгоритми на страници на Гугъл определя дали публикуващи обекти живеят или умират. Фейсбук подчертава колко незадоволителна е станала нашата диета в медиите. Това е една голяма бъркотия. Последните два реда на тирадата на човек от Фейксбук са : "Трудно е да се каже кой е виновен. Но някой трябва да оправи тези неща. "

Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Ако не сте запален геймър, видът човек, който обича да гледа други геймъри как разказват собствените си приключения през последните дни от първо лице, вероятно никога не сте чували за Twitch TV. Но 3-годишният сайт е един изключителен успех. В най-гледаното време, сайтът се радва на по-голяма аудитория, отколкото MTV, TNT или AMC. 32 милиона души наблюдаваха финала на миналогодишния турнир "Лига на легендите". Така че почти не съществува въпросът защо Гугъл може да обмисля отделянето на 1 милиард долара за сайта. Демографията на млада реклама за мъже е много трудно да бъде вкарана в една ограда. Но Twitch TV го постигна. Но за младите геймъри, които създават по-голяма част от съдържанието, е кошмар мисълта, че ченгето на Гугъл за авторски права ContentID може би в момента патрулира из техния свят. Не е рядкост геймърите на Twitch TV да се стремят да играят играта и едновременно да слушат записаната музика. Но ако след интегриране с ЮТюб притежателите на авторски права над тези видеа започнат да използват ContentID, за да претендират за интелектуалната собственост над тези клипове, рекламните приходи, генерирани от тези клипове вече няма да се озоват в ръцете на създателите на тези приходи. Дори и по-страшно за някои от тях е възможността, че години по-рано произведени потоци може изведнъж да се окажат под запрещение. И ContentID по никакъв начин не е безпогрешни: те правят много (скъпи) грешки.

От гледна точка на притежателя на авторските права, появата на "нов шериф в града" вероятно изглежда напълно справедливо и правилно. За да сте сигурни, има елемент раздиращ Twitch Tv, който е като при взимане на решение от подрастващи деца. Пораснали деца! Присъединете се към реалния свят! Но тук има и по-дълбока история, приказка за опасно консолидиране. Чрез Ютюб Гугъл вече разполага с огромно количество власт върху способността на хората да изкарват прехраната си от самостоятелно изработено онлайн видео. Събирането на друга огромна аудитория под чадъра на Google допълнително втвърдява способността на Google да диктува условия: Играйте по нашите правила или въобще няма да играете! По всички пресмятания Twitch TV е изградила своя успех благодарение на способността си да бъде насърчено усещането за споделена общност. Но дали тази общност ще оцелее, когато бъде засмукана в търбуха на Гугъл?

В MetaFilter неговият създател Мат Хохи писа надълго и на широко за това как повлияха върху драматичния, 40-процентов спад в приходите от реклама на MetaFilte промените в рекламата на Гугъл и алгоритъма за класация на страниците в края на 2012 г. По някакъв начин страница, известна със своята всеотдайност към свободен от спам интелигентен разговор, се замесва във войната на Гугъл срещу фабрики, които са открили как да оптимизират своите търсачки. За един от най-старите и най-обичани форуми в интернет, кръгът от съкращения беше – по думите на пионера на блогърите Анил Даш, "още един знак за есента на мрежата".

За щастие общността на MetaFilter се е ангажирала с дарения, които могат да й гарантират продължително бъдеще. Но не се концентрираме върху въпроса дали или не MetaFilter ще оцелее. Истинският урок е уязвимостта на всеки уеб издател от капризите как Гугъл - и все по-често Фейсбук - упражняват своята мощ. Редакционните решения са оставени на милостта на алгоритми, които определят как и къде се провежда трафикът на потоците, и, постепенно насочват живителната сила на приходите от реклама. Движение в алгоритъма и бум: Ти си вън от бизнеса. Няма нищо органично за изграждане успех в онлайн среда, има само дали – жив или мъртъв - правилно сте разбил кода.

Дали той е бил наясно с това или не, но Майк Хъдак, шеф на Фейсбук, който оценяваше въвличането ви в света на "28 млади двойки, които познавате" , говореше за същия проблем, с който се сблъскали MetaFilter. Екосистемата на медии, до голяма степен създадена от Фейсбук, Хъдак сведе до едно нещо, че много журналисти е трябвало бързо да я посочат. Едно огромно количество съдържание се създава днес по специфичен начин, защото то се възнаграждава от Фейсбук с трафик. И ако Хъдак търси някой, който да оправи тази бъркотия, той може да започне с шефа си – Марк Зукърбърг.

Но това не е съвсем справедливо. Низходящата спирала към вирусна глупост започна много преди Фейсбук да стартира редакционните решения под влияние на познанието. Опразването на интернет от традиционния издателски бизнес принуди издателите да схванат към какви приходи от реклама те могат да се стремят чрез засилване на трафика с всички необходими средства.

Това се е случвало, още докато Зукърбърг е драскал в стаята си в общежитието на Харвард. И, всъщност, вие дори може да твърдите, че социалните медии леко са подобрили статуквото от времето, когато търсачката по подразбиране напълно доминира трафик потоците. Вместо да се пробваме с обръщащото инженерство на Гугъловия PageRank, сега се опитваме да разберем какво хората от плът и кръв искат да споделят във Фейсбук. И ние знаем, че някои хора всъщност пожелават качеството.

Но остава един безспорен факт. Между себе си Фейсбук и Гугъл контролират галактиката на рекламата онлайн и определят как да текат потоците в интернет. И нека не забравяме непропорционална мощ на Amazon в света на дребно. И двете компании са ангажирани в схемата "победителят печели всичко" чрез стратегия на постоянна експанзия, поглъщат всякакви новопоявили се фирми, които са успели да натрупат критична маса от потребители. И двете компании, които се отчитат само пред своите акционери, се наслаждават на огромната мощ на влияние върху нашите граждански разговори.

Не е чудно, че има толкова много шум и ярост в интернет. Защото те просто продължават да стават все по-големи, докато ние се чувстваме все по-безпомощни.