Трима мъже с униформи и жилетки на ДАИ глобявали наред турски тираджии по паркингите в Русенско за различни нарушения, но „кариерата“ им била кратка. Скоро след масираните акции се разбрало, че са дело на измамна шайка и случаят е предаден на Районна прокуратура.
Тримата „инспектори“ действали по напълно правдоподобна схема, която копирала начина на проверките на истинските служители на ДАИ. Те обикаляли ТИР паркингите в района на хижа „Приста“, на Мидата край Тръстеник, във Волово и в Бяла, проверявали турските шофьори на тежки камиони и редовно откривали неспазване на задължителните почивки, превишаване на допустимия товар и други пропуски. Един от групата владеел турски език и превеждал на шофьорите в какво нарушение са уличени. След това пишели актове, издавали наказателни постановления и давали сметка, по която турските водачи трябвало да внесат парите, преди да напуснат страната. В Свиленград шофьорите внасяли суми от 500 до 2500 лева и се прибирали в Турция. После обжалвали наказателните постановления в съда и тогава се разбрало, че сметката не е на държавата, а на български пенсионер.
Не съм чувал за такъв рекет и никой от прокуратурата не ме е търсил за съдействие. Гарантирам обаче, че тези мъже не са служители на ДАИ-Русе, каза вчера началникът на инспекцията Валентин Атанасов.
По случая е образувано досъдебно производство и се водят следствени действия. На този етап не можем да кажем  нищо повече, посочи говорителят на Районна прокуратура прокурор Радослав Батанов.