Токът за русенци да поевтинее с 1.17% от 1 юли, но за сметка на това топлоенергията да поскъпне с 18.9 на сто, предлагат експертите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/. Предложенията ще бъдат обсъдени на 3 юни с представители на енергийните дружества и на теория могат да се променят. На практика обаче регулаторът изключително рядко се вслушва дори в безспорно разумните възражения, защото промяна на всяко едно число би означавало да започне да реди пъзела в енергетиката отново.
За поредна година русенските домакинства на парно ще поемат основната тежест по минималното поевтиняване на електроенергията. От 1 юли цената за тях се покачва от 64.87 на 77.14 лв./Мвтч.
Това увеличение е двойно на поисканото от самата „Топлофикация Русе“, която в предложението си до ДКЕВР настояваше за 72.56 лв./Мвтч. Регулаторът обаче я коригира двойно по-нагоре. Увеличава и цената на парата за фирмите с 16.2%, което без съмнение ще ги направи още по-неконкурентоспособни. Русенската „Топлофикация“ обаче няма да спечели нищо от това увеличение, а дори ще загуби, тъй като за пореден път се намалява цената, по която НЕК изкупува тока на русенския ТЕЦ. Тя пада с цели 15.4%, а основните приходи на „Топлофикация“ са основно от това перо. Така, за да спасява закъсалата финансово Национална електрическа компания, ДКЕВР изстисква този път топлофикационните дружества и абонатите им.
„Топлофикация Русе“ ще предложи по-ниска цена от тази, която е обявена в доклада на дирекции „Правна“ и „Ценово регулиране“ към ДКЕВР, съобщи изп. директор на дружеството Георги Недев. Вместо предложените от държавния регулатор 77.14 лева без ДДС, ще искаме заявената още през април цена от 72.65 лева. Правим всичко възможно клиентите ни да плащат социално поносима цена, заяви той.
Всъщност предложението на ДКЕВР за „Топлофикация Русе“ е да продава по-евтин ток на държавата - от заявените от дружеството 159.22 лева за Мвтч регулаторът предлага 111,26 лева. Досега цената, на която е изкупувана електроенергията, също е по-висока- 131.50 лева.
На практика държавата натиска „Топлофикация“ да продава евтин ток за сметка на по-скъпото парно, което плащат гражданите, обясни Недев.
Със същата идея да намали цената на тока за сметка на всички без държавните компании регулаторът орязва и цените за пренос и достъп на електроразпределителните дружества с около една трета. В резултат маржът им на печалба намалява от 3.01 лева на 2.21 лева за всеки продаден мегаватчас. Увеличават се обаче цените за пренос на държавния Електроенергиен системен оператор. Крайният резултат е поевтиняване на дневната енергия с 0,60% и на нощната - с 3,74%. Така една средна месечна сметка от 50 лева ще намалее с около 60 стотинки.