33 литра на квадратен метър дъжд падна за времето от 9 до 18 часа и отново заля критичните места в Русе. Количеството е почти пет пъти повече от нормалния средноденонощен валеж - 7 литра на квадрат, съобщиха от Хидрометеорологичната станция на АППД.
През повечето време дъждът валя нормално и не повтори критичната ситуация от 15 май, когато за 10 минути от небето се изсипа същото количество, както днес падна за 9 часа. Около 16 часа обаче валежът се усили и водата започна да залива булевардите „Тутракан“, „Хр.Ботев“ и „Липник“ под мостовете и ул.“Тулча“. Движението по тези места беше затруднено и колите се движеха на етапи, като изчакваха колекторите да поемат водата. А за по-бързото й оттичане наши работници отвориха шахтите по тези места и останаха да дежурят до тях, каза за „Утро“ директорът на общинската дирекция за управление на кризите Спасимир Димитров.
Голямата вода, която се смъкна по ул.“Даме Груев“ и от кръстовището за „Чародейка“ и „Дружба“, влезе в Спешна помощ и напълни паркинга и мазето на центъра. Наложи се директорът д-р Пенка Бахчеванова да иска помощ от кмета Пламен Стоилов за отводняване на паркинга, за да могат линейките да излизат по адреси. Вода отново влезе и в приземния етаж на европейското училище. От гьола преди Свободна зона пък общинската техника е започнала да изпомпва водата още от обед.
Дъжд ще има и през следващата седмица, с малки изключения в неделя и във вторник, когато ще грее повече слънце, както и в четвъртък, сочи прогнозата на метеоролозите. Температурите ще се движат от 20 до 26 градуса.