В русенското село Ценово за седми пореден път се проведе фолклорният събор „Ценово пее и танцува“, в който се включиха над 700 участници от областите Русе, Шумен, Силистра, Велико Търново. Празникът на самобитния български фолклор се организира от Община Ценово под патронажа на кмета д-р Петър Петров и читалище „Христо Ботев“. Началото на събора поставиха ритмичните звуци на тъпан и песните на четиригодишната  самодейка Тереза Георгиева, а деца от Ценово пуснаха в небето 7 гълъба. След словото на кмета Петър Петров на сцената се редуваха певци и танцьори, а жените от ценовския пенсионерски клуб демонстрираха на живо как се меси ценовската баница, известна като „Мъкарина“.
Специални гости на събора бяха изпълнителите от ансамбъл „Българе“, които изнесоха самостоятелен концерт под бурните аплодисменти сред публиката.
Съборът продължи цели 12 часа - от 9 сутринта до 9 вечерта, като накрая участници и публика се уловиха заедно на кръшно общо хоро. Празникът завърши с официално включване на електронен часовник на сградата на читалището, а след това ефектна заря огря небето над площада.