„От никого не съм вземал подкуп, парите са ми дадени назаем и като си продам колата, ще ги върна. Трябваха ми пари, защото живеех с 380 лева заплата, изплащах заем и ми бяха спрели тока за неплатена сметка. А и дъщеря ми имаше абитуриентски бал, затова ми трябваха. Още с пристигането на новия началник в РПУ-Две могили между нас възникна конфликт и това е в основата на по-нататъшна комбинация, която доведе до това да съм дисциплинарно уволнен“, каза вчера пред съда 44-годишният вече бивш полицай от Две могили Николай Коев.
Ексченгето обаче може да получи до десет години затвор, ако бъде признат за виновен в подкуп и в престъпление по служба. Според обвинението, в периода 2011-2012 година той е взел 150 лв. подкуп от двемогилчанин, за да го отърве от наказание, защото нарушил закона за движение по пътищата. Факт е, че постановлението за глобата е изчезнало и не е връчвано на нарушителя. Бившият служител на реда Коев твърди, че е дал документа на друг колега, който трябвало да го занесе в дома на нарушителя, и няма представа защо сега обвиняват него, че е искал подкуп.
Освен за подкупа, той ще отговаря и за това, че е  получил 350 лева от собственичка на кравеферма в Две могили, уж да ги предаде на друг жител на градчето, а всъщност ги похарчил за абитуриентския бал на щерка си. „Аз се намесих да уредя отношенията помежду им, за да не се стигне до някаква свада. Тя ми даде 350 лева, а той искаше 618 лева и отказа да приеме по-малко. Затова я попитах дали не мога аз да ползвам парите. И тя се съгласи. С тях платихме някои от разходите по бала на дъщеря ми“, разви своята версия експолицаят. Парите и до ден днешен не са върнати.
Коев е обвинен също и че е получил близо 700 лева, срещу които се очаквало да помогне на свой приятел да изведе непълнолетния си син в Германия без подписа на бившата съпруга. Пълномощно не било издадено, но и парите не били върнати. „Парите са заем от приятел. Аз му обясних, че такова пълномощно няма как да се направи. Не съм ги върнал досега, защото нямам откъде, чакам да продам колата си“, обясни полицаят.
Какво ще излезе от цялата тази трагикомична селска история, тепърва ще стане ясно. Вчера през целия ден пред Темида бяха разпитвани над 10 души от Две могили, които трябваше да разкажат какво точно е правил бившият полицай и като какъв човек го познават.