Трима бракониери са застреляли тригодишен благороден елен с тегло 150 кг в землището на Кацелово и набързо го разфасовали, но били изненадани от ловни надзиратели малко преди да натоварят месото в джипа си.
Расовото животно в разцвета на силите си било отстреляно в събота преди полунощ. Русенските ловци Р.Г. /34 г./ и В.М. /28 г./ били поканени да бракониерстват за елени в землището на Кацелово от 28-годишния им колега Т.В. от Острица. Селският ловец познавал района, знаел, че в гората има големи екземпляри и тримата тръгнали на нощен лов с джип „Мицубиши“ с русенска регистрация.
Около полунощ видели едрото животно, заслепили го с фаровете и го убили с два изстрела. Гърмежите в тихата нощ обаче стигнали до ушите на служители от ловното стопанство в Две могили и около 1 часа през нощта те се появили на мястото, където бил убит еленът. Щом ги усетили, тримата бракониери грабнали карабините си и хукнали в гората, като в бързината оставили джипа, патрондашите, фенерите и празните гилзи.
Сигналът за престъплението е получен в дежурната част на РПУ-Две могили в 2.05 часа в неделя призори. Дежурната група пристигнала на място и по номера на джипа бързо стигнала до бракониерите. В хода на разследването е установено кой точно е застрелял елена, но поради образуваното досъдебно производство името му засега остава в тайна. Материалите по случая са пратени в прокуратурата.
Благородният елен е особено ценен вид, за чиято популация се полагат специални грижи, а ловът му е разрешен за много кратък период при сериозни ограничения. Неофициалната статистика сочи, че в Русенско от над 20 години не е регистриран бракониерски отстрел на благороден елен. Ако вината на нелегалната ловна дружинка се докаже в съда, стрелецът може да плати до 5000 лева глоба и да стигне до затвора, а останалите двама участници в хайката може да се разминат с пробация и глоби.