Подложки за хранене, късметчета за кафе, табелки и комплименти за хотелски стаи рекламират кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата. Рекламните материали са отпечатани от общината и вече са изчерпани, поради големия интерес към тях предстои нова отпечатка, съобщи зам.-кметът по европейска интеграция Страхил Карапчански. На подложките за хранене е отпечатано логото на кампанията „Русе-град на свободния дух“, информация за това що е Европейска столица на културата и за русенската кандидатура и са изброени 10 важни факта за Русе. Идеята е, докато човек чака поръчката си, да прочете написаното. Всичките 10 000 бройки са раздадени на 9 от най-посещаваните русенски заведения за хранене. 
В 11 кафенета пък са разпространени 8000 късметчета за сервиране заедно с ароматната напитка. Върху тях са изброени някои от нещата, които за първи път са се случили в Русе през 19 век. Амбицията на авторите е да запознаят повече хора с града като врата на България към Европа.
По 500 бройки са табелките за врати на хотелски стаи и комплиментите-картички, които посрещат гостите при настаняването им. Те са раздадени на 6 русенски хотелa и на един в Кошов. 
„Моля, почистете стаята ми, докато преживявам красотата на Русе - града на свободния дух!“, гласи един от текстовете върху иначе обичайните табелки за хотелски врати. Един от комплиментите пък е „Добре дошли в Града на свободния дух!“
Това е рекламно ноу хау, което е евтино, а достига до много хора, каза Карапчански и уточни, че всичките нетрадиционни рекламни материали струват общо 1813 лева без ДДС.