„Липсата на правила в Спешна помощ доведе до инцидента с починалата жена в София и такива случаи ще има и занапред. Не е приятно, че го казвам, но хората трябва да чуят много ясно, че това няма да е последен случай“, заяви вчера на брифинг в Центъра за спешна медицинска помощ д-р Недка Дикова, член на Асоциацията на работещите в Спешна помощ. Според нея причината за подобни случаи, които завършват със смърт поради закъснение на линейките, е, че медиците в Спешна помощ работят без всякакви правила, без Закон за спешната медицинска помощ, без промяна в нормативните документи, които да определят какво точно трябва да работят. И тъй като всичко това не се случва, ще се случват точно тези неприятни неща, каза д-р Дикова. Тя заяви, че работещите в русенската Спешна помощ подкрепят колегите си в София, които вчера подадоха колективно оставка в знак на протест срещу недофинансирането на дейността и предложението за уволнение на директора д-р Георги Гелев и заместника му д-р Ангел Ангелов. Това ще се случи и в другите големи градове в страната, ако нещата в Спешна помощ не се променят, коментира д-р Дикова и обяви: „И нашите оставки са в джоба, готови сме всеки момент да ги подадем“.
Ситуацията в Центъра за спешна медицинска помощ в Русе не се различава от другите градове. За последните три месеца са напуснали двама лекари и в момента там работят 10 доктори вместо 27. Линейките са шест, като две са с лекари, а четири с фелдшери. Заплатите на лекарите са от 680 до 880 лева, а на фелдшерите от 550 до 680 лева. Отделно за дежурство от 12 часа медиците вземат порцион от 2 лева, които се изплащат на три месеца. Д-р Дикова не вижда кой ще отиде да работи в Спешна помощ при тези условия освен парамедици, които в момента излизат от колежите, но те могат само да карат линейки, а не да оказват медицинска помощ на пациенти.
Като няма правила, всичко лошо, което се случва, се приписва на медиците. Никой обаче не се замисля, че ние трябва да обслужваме пияните по улиците, да посещаваме пострадали в битови скандали, да помагаме на хипертоници, защото те не могат да си намерят личните лекари, да обслужваме и пациенти на болницата, тъй като оттам ги връщат, и на всичкото отгоре да търпим агресията на роднините на пациентите, каза още д-р Дикова. А Спешна помощ трябва да обслужва само пациенти от катастрофи, с инсулти, инфаркти и спешни състояния, които са животозастрашаващи. И едно от решенията според нея е, ако обажданията се приемат не на тел.112, а на тел. 150, защото служителите на пулта имат достатъчно опит и знания да отделят спешните от неотложните случаи и да пратят екипи там, където животът на човек наистина е застрашен.