Три полицейски акции ще пазят децата в дните на ученическите тържества за края на учебната година, съобщи вчера на брифинг директорът на Областната дирекция на МВР гл.инспектор Георги Великов. На 30 и 31 май, 13-15 и 30 юни около училищата и по оживените кръстовища в града ще има засилено присъствие на полицейски сили от КАТ и от районните управленията. Униформените ще следят за спазване на ограниченията на скоростта и предимството на пешеходците, карането на колелета от малчугани, използването на защитни каски от младежите на мотопеди, обезопасителни колани и столчета за деца в колите.
Мерките са в рамките на акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“, която официално започва от 1 юни, посочи Великов. Той обясни още, че полицейски служители ще изнасат 15-минутни беседи по време на родителските срещи за края на учебната година от 5 до 11 клас. На тях те ще дадат практични съвети на родителите как да опазят децата през предстоящата лятна ваканция.
Началникът на КАТ Румен Кръстев съобщи, че от началото на годината до 30 април на територията на региона са станали 103 катастрофи, при коита са ранени 11 деца. Едно от тях е било с колело, девет са били пътници в коли, а последното - пешеходец. Прави впечатление, че работата ни в кампанията да накараме децата да се движат по пешеходни пътеки доведе до добри резултати, коментира заместникът му Николай Петракиев. За сравнение - през летния период на миналата година в катастрофи са ранени 21 деца - 8 като пътници в коли, още толкова като водачи на коли, мотопеди и велосипеди и пет като пешеходци.