На 9 май със заповед на директора на РИОСВ-Русе Дауд Ибрям са пломбирани вентилационните отвори тип жалузи на производствено хале 1 на „Монтюпе“ по повод замърсяване и отделяне на нерегламентирани емисии в околната среда. Копие от заповедта е изпратено до областния управител Венцислав Калчев, Инспекцията по труда и Здравната инспекция.     
Това стана ясно вчера на пресконференция, на която еколозите направиха и отчет за дейността си през миналата година.
Най-общо казано, мярката спрямо френската фирма е за неизпълнение на предписание на РИОСВ да не се отварят тези жалузи. Бяхме обвинявани дълго време, че инспекцията бездейства, но тези упреци не мога да ги приема, тъй като нещата съвсем не са прости, каза Дауд Ибрям.
Проблемът „Монтюпе“ е от две години, а Ибрям пое екоинспекцията през август 2013 г. В този период в РИОСВ е постъпила и допълнителна инвестиционна програма от фирмата за подобряване на капацитета на пречиствателните й съоръжения.
Трябваше да мине период на инсталиране и калибриране на техниката и това отне няколко месеца, обясни екодиректорът. През това време обаче на горещата телефонна линия в инспекцията и в редакциите на медиите русенци не спират да подават сигнали за замърсяване на въздуха. 
Искахме обаче да видим как ще заработи системата и ще се решат ли проблемите, но за съжаление - да, имаше значително подобряване, но проблемът продължи да съществува и крайният акт, който ние предприехме на 9 май, бе именно за неизпълнение на предписанията ни, поясни Ибрям.
Той не се нае да коментира какво е състоянието в работната среда вътре в предприятието. На нас грижа ни е околната среда, а за производствения процес си има други органи, които трябва да проверяват, каза Дауд Ибрям и напомни, че копия на заповедта му има в Инспекцията по труда и Здравната инспекция.
Става въпрос за миризми от определени вещества, които създават най-общо дискомфорт в околната среда. Трябва да ви кажа, че от деня на пломбирането няма нито един писмен или устен сигнал за замърсен въздух, категоричен бе Ибрям.
В комплексното разрешително на „Монтюпе“ е записано ясно, че всички емисии, които се отделят в околната среда, трябва да са преминали през пречиствателни съоръжения и да се изпускат организирано. В случая основната причина за реакцията на еколозите е неорганизираното изпускане на емисии и основен елемент са тези жалузи, монтирани допълнително.
Мирис на изгорял бакелит - така го определят хората, а коктейлът всъщност е от диметилетиламин, фенол и общи въглеводороди. Има граница на вредност и безвредност, а в случая те надхвърлят нормите и са в по-силна концентрация. Не е наша работа да се месим в производството и какво дишат хората в този цех, но за да се стигне до дискомфорт на гражданите в цял град, представете си за какво става дума, каза още директорът Ибрям.
Сега екоинспекцията и „Монтюпе“ са в съдебна процедура, тъй като фирмата обжалва заповедта за затваряне. Този факт попречи на специалистите да навлязат в конкретни дейтали. Те обаче обясниха, че въпросните жалузи се отварят и се изпуска непречистен въздух, като така се пестят пари. В деня, в който колегите отидоха да запечатват инсталацията, е имало посещение от висши мениджъри и не е имало абсолютно никакво замърсяване. Това ни кара да си мислим, че действително става дума за икономии и явно има възможност да се пречистват всички емисии, които се отделят от производството, но не винаги се прави, коментираха от екоинспекцията.
По този въпрос РИОСВ компромиси няма да прави и това важи за всеки на територията ни, категоричен бе шефът Ибрям и допълни, че целта му е „Монтюпе“ да продължи работния си цикъл, но не и за сметка на здравето на хората и замърсяване на околната среда.
Само от началото на годината до 9 май, когато са запечатани жалузите, са подадени 7 сигнала за обгазяване в района на „Монтюпе“.