Феноменът на тези избори бяха многобройните наблюдатели и застъпници, нещо напълно излишно според мен, обобщи след окончателното приключване на изборните процедури председателят на Районната избирателна комисия Десислава Дивчева. Но според нея големият проблем на тези избори са били неподготвените хора в секционните комисии. Провеждаме обучения, а после се оказва, че това или онова не знаят, смятам, че повечето членове лежат на стар опит и не си правят труда да разберат новите моменти, каза още тя. Всъщност от година на година все по-малко хора имали интерес да участват в комисиите. Дивчева е категорична, че вина за това има и голямата бумащина, непрекъснатите промени в изборното законодателство и висенето през нощта, докато се приемат протоколите. На този вот например за въвеждане на един протокол в електронната система са били необходими по 20 минути, и то ако документът е без грешки.
Много от протоколите обаче били сгрешени, защото процедурите все повече се усложняват, вместо да се облекчават. Докато през 1999 година протоколът беше от един лист, сега е 6 листа, обясни Дивчева. Не че попълването е толкова сложно, но в бързането рано да стигнат до РИК, секционните комисии допускали грешки.
За първи път от много години е имало и толкова смени на членове на СИК, а една част от тях през цялото време са работили с един член по-малко.
Десислава Дивчева е привърженик на електронното гласуване. Тя смята, че то не само ще повиши избирателната активност, а и ще спести грешки и пари. Смята, че добър вариант е машинното гласуване, което на тези избори беше експериментирано в стотина секции в страната, но не и в Русе.