Д-р Кристиян Иванов е роден в Русе през 1964 г. Завършил е Английската гимназия, а след това медицина във ВМИ-Варна. Има специалност „Вътрешни болести“, „Кардиология“ и „Инвазивна кардиология“. От самото основаване на кардиологичната клиника „Медика кор“ на 6 декември 2007 г. той е част от екипа й. Сега д-р Иванов е водещ лекар при ендоваскуларните процедури.
- Д-р Иванов, какво представлява предсърдното мъждене, за което все по-често започна да се говори?
- Обикновена аритмия. За нея се говори от столетия, но с това популярно наименование. Всъщност става дума за хаотично биене на сърцето, без никаква синхронност между ударите и може да се стигне до 200 удара в минута. Обикновено при първите пристъпи честотата на пулса е много висока, а усещането е много неприятно. Хората го описват като перпелене на птица в гърдите им. Предсърдното мъждене е вид ритъмно нарушение, което още се нарича абсолютна аритмия. Липсва каквато и да е синхронност - предсърдието може да се съкращава 300-350 пъти, а камерата спира част от тях и пуска по 160-180 пулса. Това е естествена защита на организма да опази сърдечния мускул от прекалено много натоварване. При здрави хора тези съкращения и импулси са равномерни и равни.
- На какво се дължи това нарушение?
- Причината не е докрай изяснена. Има състояния, при които многократно е по-голяма вероятността от поява на предсърдно мъждене и това са хипертониите. Голяма част от хората с високо кръвно са изгубили добрата проводимост на кръвоносните съдове и сърцето им дегенерира. Диабетиците също са рискова група, както и хората със сърдечни пороци. При възрастните хора, на които поради годините се е получило изменение, 24% от тях са в предсърдно мъждене, без да го усещат.
- Как се лекува?
- С лекарства първоначално. Ако се случи за първи път това излизане от ритъм, е препоръчително до 24 часа да се потърси специализирана лекарска помощ. Тогава им се прави кардиоверсио и почти 100% от хората влизат в ритъм. Ако са изпуснали този период, се създават условия за образуване на съсиреци в лявото предсърдие, които могат да отидат в други области на тялото. Неслучайно това е основното последствие от предсърдното мъждене - инсулт.
Освен лечението на самата аритмия, защото пациентът трябва да бъде или с възстановен синусов ритъм, или с контрол на сърдечната честота в нормалните граници, втората важна линия, която при всеки пациент трябва да се следи, е антикоагулацията. Това са терапевтичните схеми, които лекарят трябва да следва при всеки един пациент с предсърдно мъждене.
Всички пациенти, които имат рискови фактори, трябва да получат антикоагуланти независимо от това каква стратегия по отношение на ритъма е избрана. Това много често не се разбира и пациенти, които са оставени в перманентна, продължителна аритмия, приемат по-често антикоагуланти, отколкото тези, при които се избира възстановяване на синусовия ритъм.
- Могат ли хората сами да предприемат някакви мерки?
- Могат да следят кръвното си налягане и пулса си. Вече има достатъчно добри апарати, които мерят и двата показателя. Важно е да не се злоупотребява с алкохол и при горещо време да се приема не само вода, но и минерали. Препоръчвам по прахче магнезий на ден - има българско производство, не е скъпо, а е много важно за профилактика на сърдечните заболявания.