30-годишен хакер от Русе заразил с вируси компютрите на фирмата, в която работел, изтеглил паролите и личните данни на колеги и шефове, блокирал им пощите, изтрил им писмата и дори влязъл в профилите за интернет банкиране на колегите и началниците си.
Всичко това се случило в периода януари-юли 2010 година. От обвинението става ясно, че Здравко Г. е инсталирал в служебните компютри програми, чиято цел била да записват, извличат и да му пращат директно на пощата всички криптирани файлове, пароли и данни. Програмата на практика проследява какви клавиши се натискат и праща по пощата информацията тайничко на онзи, който я е инсталирал, без да се налага той изобщо да е наоколо.
Благодарение на така придобитата информация, Здравко лесно успял да се докопа до паролите на защитените компютри. И впоследствие 34 пъти влизал, трил програми, официални писма и оферти до фирмата, шетал из чуждите пощенски кутии, интернет профили и банкови сметки. А за капак заразил служебните компютри с вируси, сред които и печално известните „Чернобил“ и „Мелиса97“.
Здравко Г. искал да покаже на всички колко е добър. И успял - в резултат на намесата му всички компютри на фирмата в един момент били блокирани. Едва тогава колегите му взели да се питат какво става, повикали на помощ полицията и в крайна сметка стигнали до хакера.
Сега Здравко от Русе се признава за виновен и вече подписа споразумение с прокуратурата на година условно и 1000 лева глоба. Очаква се тези дни споразумението да бъде внесено за одобрение в Окръжния съд. А че вече е уволнен от работодателя, на когото посегнал, не би изненадало никого.