Милиардерът от Хонконг Стивън Ло мести бизнеса си у нас и ще помага на ЦСКА като генерален спонсор, пише "Стандарт". От няколко дни богаташът е у нас заедно с представители на още няколко бизнесмена от Китай и Хонконг. В четвъртък проектът им за български Лас Вегас край София трябва да бъде обявен от правителството за приоритетна инвестиция. Това носи куп облекчения, гарантирани от държавата. Подобни отстъпки се правят за вложения над 100 милиона лева и откриването на поне 200 работни места. Стивън Ло и четиримата му партньори ще излеят край столицата ни 1,5 милиарда евро, така че прескачат критерия с разлика. "Партньорите на Стивън Ло са доста по-богати и от него", сподели източник на изданието. Вероятно единият е Джоузеф Лау, магнат в бизнеса с недвижими имоти и стар партньор на Стивън Ло. Състоянието на Лау се оценява на 4,2 млрд долара.

Лобист на проекта е босът на ЦСКА Александър Томов, който успял да разубеди азиатците да построят новия Лас Вегас в Ирландия.

Стивън Ло потвърди, че се мести в Европа чрез прочуствено обръщение до феновете на своя клуб Саут Чайна - най-успешният на Хонконг. Той напуска и отбора, като посочва в мотивите си липса на помощ от местните предприемачи и от властите. Ло, който има интереси в развлекателния бизнес и недвижимите имоти, изливаше по 20 милиона долара на година в Саут Чайна. В ЦСКА обаче не трябва да очакват златен дъжд. Компанията, която строи родния Лас Вегас, ще стане генерален спонсор и ще осигури само част от издръжката на "червените".

Още на 18 септември 2013 година БЛИЦ разкри за контактите на Александър Томов с азиатския милиардер, плановете му да направи казино и да подпомага финансово ЦСКА.

ЦСКА свиква общо събрание в петък, 30 май. Ще бъде гласуван годишният отчет на дружеството. Другата точка предвижда вкарването в управата на нови членове. Става въпрос за бизнесмените Красимир Гергов, Ивайло Манджуков и Галин Михайлов, които помогнаха финансово на "армейците" тази пролет. Вторият държи вече 10 процента от любимия си клуб. На събранието са поканени близо 70 акционери. Сериозен източник обаче опроверга слуха, че в ръководството ще бъде вкаран Стивън Ло или пък негов представител. Има техническо време, предвидено от закона, което е необходимо при подобни ходове. На събранието ще бъде обсъден и бюджета, който могат да си поделят бизнесмените.

Стивън Ло беше осъден на пет години затвор в Макао заради даване на подкуп. Според властите бизнесменът от Хонконг се изръсил с 20 милиона долара под масата, за да спечели апетитен терен до летището. Присъда получи и съдружникът му Джоузеф Лау, също милиардер. Двамата магнати обжалват, а и едва ли ще лежат на топло, тъй като Макао няма споразумение за екстрадиция с Хонконг, където живеят.

1.5 млрд. евро ще струва построяването на проекта под името "Света София". Той ще е между селата Равно поле и Мусачево на площ от 1500 - 2000 дка. Строежът трябва да започне през юни и да продължи около три години.

Обявената концепция е за развитие на градски туризъм. Ще има два хотела – с 5 и 4 звезди, с общо 4000 стаи, конферентен и изложбен център, най-големия закрит целогодишен аквапарк в Европа, молове с акцент върху традиционните български стоки, световни и азиатски марки, детски център, театър, концертна зала, в която да гостуват световни звезди и да се провеждат спортни състезания. Ще има също изкуствено езеро по подобие на действащ комплекс в Макао, като така щяла да бъде пресъздадена Венеция. Предвижда се и ботаническа градина с български рози, тъй като инвеститорите много харесвали цветето. Завършва я параклис, като идеята е той да се превърне и в център за сватби. Основната идея обаче е комплексът да привлича любители на залаганията от цял свят. По думите на инвеститорите за избора на локация допринесло това, че в страната има средно 280 слънчеви дни и богата култура. Ниската цена на инвестицията, финансовата стабилност, подкрепата на правителството и дружелюбните местни хора също изиграли роля за привличането на капиталите.